Lényeg Ma sem unatkozott a parlament, csak lenne már valamilyen látszatja is

2022. szeptember 27. - 19:45 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Ma sem unatkozott a parlament, csak lenne már valamilyen látszatja is
Sokan voltak, de az SaS-nek nem elegen (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Becsődölhet a villamos művek az új törvény miatt

A parlament kedden gyorsított eljárásban elfogadta az energetikai törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy veszélyhelyzetben az állam államosíthassa az ország villamosenergia- és földgázkészletét.

Még rá sem bólontottak a képviselők a törvénymódosításra, az egyik leginkább érintett vállalat, a Szlovák Villamos Művek máris tiltakozott a javaslat ellen, mondván, az elfogadott jogszabály akár csődbe is viheti a céget.

De miről is szól a most elfogadott törvény? A lényege az, hogy szükség esetén a kormány „energetikai veszélyhelyzetet” rendelhet el, például ha az energiaárak olyan magasak lennének, hogy az már komoly károkat okozna a társadalomnak, ha a lakosság vagy fontos fogyasztók, például a kórházak vagy az iskolák nem tudnák megfizetni az energiát. Ebben az esetben a kormány megszabhatná, hogy az előállító vagy tulajdonos cég kinek adhatja el a villanyáramot vagy a földgázt és mennyiért, vagyis gyakorlatilag államosíthatja az energiahordozókat.

A Szlovák Villamos Művek attól tart, hogy a törvény túlzó alkalmazása esetén nem tudna eleget tenni már meglévő szerződéseinek, ami több milliárd eurós veszteséget okozhatna neki, vagyis akár csőddel is fenyegethetné a céget.

Nincs más hátra, mint hogy bízzunk egyrészt abban, hogy nem következik be az energia elviselhetetlen mértékű drágulása, másrészt pedig abban, hogy a Juraj Šeliga Za ľudí-s képviselő által frappánsan „atombőröndnek“ nevezett új eszközzel nem fog visszaélni a kormány.

Kollár ismét elégedetten dőlhet hátra

A parlamentben a Sme rodina ismét sikeresen megfúrta az SaS törvényjavaslatát, amely korlátozta volna a főügyész jogköreit. A 363-as paragrafusként elhíresült rendelkezés szerint a főügyész önhatalmúlag megszüntetheti a büntető eljárást. Ezt a szerintük tarthatatlan helyzetet szerették volna felszámolni a liberálisok, azonban a javaslatuk kedden csak 72 igen szavazatot kapott 74 nem szavazat ellenében, Kollárék egységesen nemmel szavaztak.

Maroš Žilinka főügyész a megválasztása óta már többször élt a paragrafus adta lehetőséggel, neki köszönheti például a szabadságát Peter Pčolinský, az SIS volt igazgatója, akit Boris Kollárék pártja, a Sme rodina jelölt a posztjára – már csak ezért sem volt mindegy Kolláréknak, hogyan végződik ez a szavazás.

A Sme rodina újabb övön aluli ütést vitt be nemcsak a liberálisoknak, hanem jelenlegi koalíciós partnerének, az OĽaNO-nak is, hiszen éppen Matovičék pártja nyert 2020-ban parlamenti választást a korrupció elleni harc víziójával. Márpedig a 363-as éppen a korrupciónak ágyaz meg.

Bevettünk még két országot a védelmi klubba

Már éppen kezdett nagyon kínos lenni diplomáciailag, hogy Szlovákia az utolsó tagállamok egyike, amelyik még nem ratifikálta a mostanáig semleges Finnország és Svédország belépését a NATO-ba, amikor kedden a törvényhozás – nagy többséggel – végre jóváhagyta a két északi ország csatlakozását a védelmi szövetséghez.

Mostanáig kellett magyarázkodnia a védelmi miniszternek, miért süllyedt Törökország és Magyarország szintjére Szlovákia, és mivégre ez a késlekedés. Még szerencse, hogy az ok nem abban volt keresendő, hogy a kormány vagy a parlament ellenezné a két ország NATO-tagságát, nyugodtan hivatkozhattunk a kormányválság nyomán megbénult parlamentre, amely végül kitett magáért, és egy-két szélsőségest leszámítva rábólintott, hogy a szövetség 32 tagúra bővüljön.

Nagy baj van a szlovák egészségügyben

Végezetül házunk tájáról is a figyelmükbe ajánlanék egy beszélgetést, hiszen elindult a Paraméter és a Pátria Rádió közös beszélgetőműsora. A videópodcast első részében a dunaszerdahelyi kórház gyermek- és újszülött osztályának főorvosa, Dr. Rajzák Edit fejti ki véleményét arról, miért van válságos állapotban a szlovákiai egészségügy, miért menekülnek inkább külföldre a kezdő orvosok, és mit tesz a kormány ebben a válsághelyzetben.

A főorvos asszony éppen 40 éve kezdte gyakorolni hivatását, így valóban szakavatottként tud hozzászólni a mindennapos gondokhoz. Az igencsak tanulságos beszélgetésből az is kiderül, hogy miért kell az utóbbi időben egyre gyakrabban rendőrt hívni a dunaszerdahelyi kórházba.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG