Lényeg Majdcsak lesz valahogy, hiszen olyan még nem volt, hogy sehogy se lett volna…

2022. szeptember 20. - 20:14 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Majdcsak lesz valahogy, hiszen olyan még nem volt, hogy sehogy se lett volna…
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Egyrészt az ország népének mentális állapota, másrészt az energiahordozók árának emelkedése miatt a kutyát nem érdekli, hogy lehet már regisztrálni a COVID-19 elleni új, a koronavírus omikron változához igazított vakcinára. Emlékeztető oltásként, úgymond. Milyen kár, hogy a politikusi és általában az állampogári suttyóság ellen nem létezik védőoltás. Persze a kiábrándítóan fafej és legalább annyira kizárólagos oltásellenes mozgalmárok miatt különben is fölöslegesen létezne…

Az infláció létezik

Az infláció, azaz a folyamatos drágulás viszont létezik. Ám egyelőre nem tudni, hogy a kormány milyen intézkedéseket hoz például az energiaspórolás érdekében. Annyi biztos csak, minden lehetőségnél az a legfontosabb, hogy a minimumra csökkenjen a villainy , a gáz-, illetve a hőfogyasztás. A környezetvédelmi minisztérium ugyan állítólag elkészített egy intézkedéseket tartalmazó listát arról, hogyan spóroljanak a középületekben, de erről még a kormányban tárgyalnának. Ha Szlovákiában van ilyen intézmény egyáltalán. Mármint kormány…

Egyelőre legyen elég annyi, hogy tervek szerint a középületek helyiségeiben 20, a folyosókon pedig 18 fokra kellene csökkenteni a hőmérsékletet. Ezenkívül lerövidítenék a fűtési szezont, az irodaépületekben elzárnák a melegvizet, illetve alternatívaként talán bevezetnék az otthonról történő munkavégzést. Hétfőként vagy péntekenként, valamint az ünnepek és a hétvége közé eső napokon. Szintén a listán szerepel, hogy meghosszabbíthatják a karácsonyi szünetet az iskolában, illetve bevezethetik, hogy a diákok csak csütörtökig járjanak be az iskolába, péntekenként pedig online oktatás zajlana otthonról. Csakhogy hangsúlyozandó, a szakértők terveznek a félistenek, vagyis a döntéshelyzetben levő politikusok meg majd végeznek…

Dől a lé...

Mindeközben a pénzügyminisztérium 30 millió eurót szabadított fel a regionális iskolák számára, amit az energiaárak emelkedésével kapcsolatos kompenzációra szánnak. A tárca szerint az összeg egy részét támogatás formájában biztosítják az önkormányzatoknak, egy részét pedig a megyék kapják, mert azok hatáskörébe tartozik a középiskolák működtetése. Különben a magasabb energiaárakkal kapcsolatos kompenzációt a kormány komplexen, lakossági, vállalkozói vagy államigazgatási szinten ígéri megoldani. Azt állítják, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeire várnak. Hogy úgymond felmérhessék a probléma teljes terjedelmét, valamint annak hatását a közigazgatás költségvetésére. Bármit jelentsen mindez.

Ugye milyen érdekes, de leginkább semmitmondó ez az ígéret? A lényege pedig a következő: Ha sikerül átvészelni az energiaválságot, akkor az a regnáló politikusok dicsősége lesz. Ha nem sikerül, akkor ott van bűnbaknak az Európai Unió. Ismerős a mantra?

Menetrendszerűen nekiálltak Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltásának

A parlamentben is zajlott az élet. Menetrendszerűen nekiálltak az ellenzéki képeviselők Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltásának. Nyilván azért, mert a jelenlegi és az SaS kilépése előtti kormánykoalíció egyetlen normálisan működő tárcája a belügyminisztérium. Mégpedig azért, mert a kormány által egyelőre támogatott belügyminiszter engedi rendeltetésszerűen működni a rendőrösrséget. Különös tekintettel a bűnügyi nyomozókra. Az ő szabadságuknak és munkájuknak köszönhető, hogy egy csomó tolvaj gazember a rácsok mögé került már és még több kénytelen a bírósági ítéletre várni. Hogyne próbáloznának szinte hetente Robert Fico és brancsa a belügyminiszter eltávolításával. Ha pedig a parlamentben nem sikerül, ott van az utca. Ahol azok az emberek rázzák az öklüket, akiknek nem sikerült kielégülni a szociális hálón, de benyelik, mint kacsa a nokedlit a parasztvakítás „nesze semmi, fogd meg jól” univerzális lózungját.

Majdcsak lesz valahogy...

Figyelem! Michal Šipoš, a Matovič-féle OĽaNO frakcióvezetője kijelentette, bár Richard Sulík pártja, az SaS számos lépésével kapcsolatban vannak fenntartásai, a legközelebbi természetes szövetségesnek tartja. Azt is közölte, megegyezésre törekednek a liberálisokkal, a többi ellenzéki párttal pedig nem tárgyalnak törvényjavaslataik támogatásáról.

Majdcsak lesz valahogy, hiszen olyan még nem volt, hogy sehogy se lett volna…

Barak László

Címkék: LÉNYEG