Lényeg Már megvan a megállapodás az orvosokkal, de amíg nincs kész a memorandum, maradnak a felmondások

2022. november 28. - 20:04 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Már megvan a megállapodás az orvosokkal, de amíg nincs kész a memorandum, maradnak a felmondások
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A hétvégén megszületett a megállapodás az Orvosszakszervezet (LOZ) és a kormány között.

A szakvizsga nélküli kórházi orvos bére januártól az átlagkereset 1,5-szöröse, a szakvizsgával rendelkező orvosé pedig 2,5-szöröse lesz, plusz a szakmában töltött évekért járó pótlék.

A LOZ elérte célját, hazai, kórházi orvosbérek – legalábbis egy ideig – meghaladják majd a csehországi béreket. A szakszervezet – és a kormány is – azt reméli ettől, hogy képesek lesznek Csehországban dolgozó orvosokat visszacsábítani Szlovákiába, és ez mérsékelheti az akut orvoshiányt a szlovákiai kórházakban.

A megállapodás megvan, de még maradnak a felmondások

A megállapodás rendezi a kialakult válsághelyzetet a kórházakban, a LOZ ígérete szerint ugyanis visszavonják a felmondásukat azok az orvosok – talán mind a 2100-an –, akik tiltakozásból akartak távozni a kórházakból. A megállapodás az utolsó előtti pillanatban érkezett, a felmondási idő ugyanis november 30-án, vagyis szerdán járt volna le. A LOZ által kért memorandumot ugyan még nem írták alá, még a végleges szöveg sem készült el, de a kormány bízik benne, hogy legkésőbb szerdán este, vagyis tényleg az utolsó pillanatban, november 30-án aláírhatják.

Addig azonban maradnak a felmondások is, amelyek miatt több, jobbára állami kórház már kénytelen volt elhalasztani a december elejére tervezett műtéteket.

Ennyi orvos távozása esetén ugyanis nem lettek volna képesek az akut beavatkozások mellett a tervezhető műtéteket is elvégezni. Habár a legtöbb orvos az állami kórházakban mondott fel, a kisebb, regionális kórházak is nehéz helyzetbe kerültek volna. Az állami kórházak – részleges – leállása a regionális kórházak túlterhelését okozta volna, és egyfajta dominóhatásként az egész rendszer bedőlhetett volna.

A béremelés ezt az akut gondot ugyan megoldja, de egy tolja maga előtt a rendszer alulfinanszírozottságából származó többi problémát. A megállapodás tartalmazza azt is, hogy a kórházakban dolgozó többi egészségügyi alkalmazott is kap egyszeri, 5 ezer eurós úgynevezett „stabilizációs hozzájárulást”, a rendelőkben dolgozó orvosok és nővérek azonban semmilyen béremelésre sem számíthatnak.

Ennek hatására a kórházak elszívhatják a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosokat és ápolókat, ami a rendelők bezárását eredményezheti.

Egyre több gyógyszer hiányzik Szlovákiában

Az orvoshiány mellett egyre nagyobb problémát jelent bizonyos gyógyszerek hiánya is. Míg kezdetben bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerek, fájdalomcsillapítók tűntek el a patikákból, most már egyes antibiotikumokból is hiány mutatkozik.

Ilyen például a Dalacin, amelyet légúti, ízületi, csont-, fog- és tüdőfertőzések, de agyvelőgyulladás kezelésére is alkalmaznak.

Egyes készítmények szlovákiai forgalmazását nehezíti, hogy az árszabályozás miatt csak olcsón tudják forgalmazni ezeket, ami a gyártónak nem éri meg.

Gondban a kormánypártok, a Szövetség nem jutna be a parlamentbe

Az Ipsos legújabb, a Denník N számára, november végén készült felmérése alapján továbbra is a Hlas nyerné a parlamenti választást mintegy 19 százalékos eredménnyel, a második helyezett Smer előtt. A harmadik helyen a Progresszív Szlovákia végezne még 10 százaléknál magasabb eredménnyel, a jelenlegi három kormánypárt 7-8 százalék között végezne úgy, hogy gyengült az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina is.

A parlamentbe kerülne még a KDH és a Republika, de a Szövetség – ugyan az októberinél jobb eredménnyel – parlamenten kívül maradna.

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a vámosok

Az elmúlt évek legnagyobb fogásáról számolt be hétfőn Jiří Žežulka, a Pénzügyi Hatóság elnöke: egy illegális cigarettagyárat számoltak fel egy Szobránchoz közeli baromfifarmon.

A gyárban, amely október eleje óta működik, megközelítőleg 24 millió darab cigarettát gyártottak le, amivel a bűnszervezet több mint 6 millió eurós kárt okozott az államnak.

A Pénzügyi Hatóság szerint a munkások egy nap alatt több mint egymillió szál cigarettát voltak képesek előállítani.

- lpj -