Lényeg Matovič, az ötletgyáros fontosjózsi megvilágosodott megint – úgy kell nekünk!

2022. május 23. - 20:35 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Matovič, az ötletgyáros fontosjózsi megvilágosodott megint – úgy kell nekünk!
Fotó: aktuality.sk

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Igor Matovič pénzügyminiszter, azaz ötletgyáros fontosjózsi azt találta ki, hogy a tévévitákban eztán csak olyan pártok képviselői szerepelhessenek, amely pártok indultak a választásokon. Nyilván Pellegriniék szakadár parlamenti pártja a Hlas áll az útjában, amely Ficóéktól dezertált parlamenti képviselőkből alakult a választások után. Meg persze a szélsőséges Republika, amely a választásokon nem jutott a parlamentbe, de más pártok színeiben parlamenti mandátumhoz jutott dezertőröket sikerült megszereznie.

Matovič a kormánykoalíció vasárnapi tanácskozásán világosodott meg

Matovič a kormánykoalíció vasárnapi tanácskozásán világosodott meg, ott akarta rávenni a koalíciós pártokat, hogy támogassák az ötletét.

Az ellenzéki Hlas-SD kritizálja a javaslatot és cenzúráról beszél. A kormánypártok feltehetően nem fogják támogatni Matovič elképzelését. Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője a TASR-nek azt mondta, a koalíciós partnerek nem egyeztek bele ilyen javaslatba, és az SaS nem támogatja. A Za ľudí sem ért egyet a felvetéssel, erősítette meg a TASR-nek Juraj Šeliga, a párt alelnöke.

Jól néznénk ki egyébként, ha átment volna a javaslat, hiszen több három évtizedet, konkrétan a kommunista rezsimbe lépne vissza politikai gyakorlat tekintetében az ország. Észak-Kórea és Oroszország szintjére süllyedne Szlovákia. Bár, ha belegondolunk, hogy mennyien szerelmesedtek bele mostanában a véreskezű Putyinba, nem is lenne nehéz visszaterelni a lakosságot egy kemény diktatúrába. Lehet, hogy meg is érné megtenni? Ha másért nem, azért biztosan, hogy percek alatt kiderüljön, mekkora zsákutca az, ahová annyira vágyakozik sok-sok süket és vak barbár.

Kőolajadó vagy amit akartok…!

Ugyancsak Igor Matovič viszi a prímet a Slovnaft orosz kőolaj feldolgozásából származó nyereségének megcsapolásáról szóló jogszabály propagálásában. A masszív propagandára azért van szüksége, mert a Sulík-féle SaS azt szeretné, hogy az orosz kőolaj feldolgozására kivetett különadó helyett az üzemanyagok áfája 20-ról 8 százalékra csökkenjen. Matovič szerint viszont ezt tiltja az EU (ami nem is biztos, hogy igaz). Amúgy meg felajánlotta az SaS-nek, hogy az orosz kőolaj megadóztatásából származó bevételt az egészségügyi nővérek, az orvosok és a pedagógusok bérének emelésére használja fel…

Nem tudni, mi lesz mindebből, annyi viszont biztos, hogy Szlovákiában a helyzet változatlan: Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal! A kormánypártok ugyanis bárhol, bármikor, bármin képesek a nyílt színen egymásnak ugrani, ami már egyre kevésbé vicces…

Különben a pénzügyminisztérium számításai szerint idén körülbelül 180 millió euró folyhatna be a kőolajadóból, a következő két évben pedig 300 millió. A Pénzpolitikai Intézet viszont úgy látja, idén 58 millió euró folyhat be a kőolajadóból, jövőre pedig 24 millió euró. Erre lehet azt mondani, hogy mecsoda különbség…

Ez most tényleg komoly?

Semennyire nem tér el a hóbortos kormányzási módszerektől, hogy az oktatási tárca a szakszervezetek tiltakozása ellenére törli el az alap- és középiskolákban egy napig tartó félévi szünetet.

A szakszervezet szerint a félévi szünet célja pszichológiai jellegű volt, amely jelezte az első félév lezárását és a második kezdését az új értékelésekkel. A tárca közölte: azért törlik el a félévi szünetet, mert az feleslegessé vált, mivel annak időtartama semmilyen pozitív hatással nincs a diákokra…

Ez most tényleg komoly? Mármint, ami történik és ahogyan történik. Erre meg azt szokás mondani: Irigyeljük a gondjaitokat!

Kobozzák el zárolt orosz vagyont és fordítsák Ukrajna újjáépítésére!

Mindeközben Litvánia, Lettország, Észtország, nem utolsósorban Szlovákia azt követeli, hogy a nyugati szankciók miatt zárolt orosz vagyont kobozzák el és fordítsák Ukrajna újjáépítésére - derült ki a négy uniós tagállam hétfőn közzétett közös leveléből. A dokumentum felidézi, hogy május 3-i ukrán becslések mintegy 600 milliárd dollárra tették a háborús pusztítás mértékét. Ugyanakkor az orosz hadművelet még folyamatban van és az összeg még jelentősen emelkedhetett.

Az EU eddig mintegy 30 milliárd euró orosz és fehérorosz vagyont fagyasztott be.

Az Európai Bizottság közölte, hogy megvizsgálja a a zárolt orosz vagyon felhasználásának lehetőségét Ukrajna céljaira, de ezzel összefüggésben nem említette az orosz központi bank tulajdonát.

Már a szomszédban lehet a majomhimlő!

Na, kérem szépen, ezek a gondok. Továbbá az, hogy az ORF osztrák közszolgálati televízió szerint majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy embert a szomszédunkban, Ausztriában. A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfiről van szó. Vasárnap éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Az elmúlt napokban Európa több országában - köztük Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában - vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket.

Barak László

Címkék: LÉNYEG