Lényeg Matovič a csürhét eteti a Facebookon, nyelik, mint kacsa a nokedlit, de sörözésre fel!

2022. augusztus 5. - 20:09 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Matovič a csürhét eteti a Facebookon, nyelik, mint kacsa a nokedlit, de sörözésre fel!
Fotó: Youtube

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Akárhányszor le van írva mostanában a szociális hálón, hogy megérett a világ a pusztulásra. Afféle senkihelyettesek ragozzák ezt a közhelyet a szociális hálón, mint azok, akik annak idején szemrebbenés nélkül kórusban ordították, hogy: “Feszítsd meg!“ Valamivel később aztán ugyenezek közül vallást alapítottak Jézus nevével a szeretet jegyében. Azóta sem változott lényegében semmi! Tehát egyáltalán nem a világ, hanem csak benne az ember érett meg a pusztulásra...

Igor Matovič legfrissebb agymenése

Nem kell azt gondolni, hogy olcsó moralizálás következik most. Annál is kevésbé, mivel a jelenleg „mérvadó“ szlovákiai politikai osztálynak körülbelül annyi köze van a morálhoz, mint Monty Pythonnak Jánošíkhoz, illetve a Rózsa Sándorhoz. Ajánlatos tudatosítani azt is, hogy utóbbi útonálló csak azért került említésre itten, mert a szlovákiai politikai osztályhoz tartoznak a szlovmagy, (közkívánatra: felvidéki) politikusok is. Nem kell hazudnunk önmagunknak, ők semmivel sem különbek, mint szlovák kollégáik.

Tulajdonképpen ennyivel el is lehetne intézni Igor Matovič legfrissebb agymenését, amit szokása szerint a Facebookon tálalt fel. Hol máshol! Elvégre ahhoz tök képzetlen alak, hogy a politológiai tudományokban jártas éceszgéberek elé tárja az általa létrehozott kormányzat problémáit. Amelyek egyértelműen belőle sarjadtak, már az általa gründolt „négyes kormánykoalíció” létrejötte előtt. Ugyan miként lehetett volna működőképes a holmi népbutító rombolásra termett „egyszerű emberek, a liberális gazdaságpolitikára felesküdött technokraták meg a haszonelvű barbárok brancsának frigye...? Vagy talán nem ilyenek lettek piedesztálra emelve a legutóbbi választásokon...?

Mindegy is, augusztus végéig kellene tisztára söpörni azt a politikai istállót, amit szájszélig saját ganajukkal terítettek be Szlovákia kormányzó pártjainak napszámosai. Ebben a pillanatban ezért leszögezhető, Igor Matovič Richard Sulík címére felsorolt állításaival csak annyit ért el, hogy most már nem is szájszélig vergődik a ganajban, hanem belemerült, mint Pipás Jutka az imádságba... A Facebookon közzétett gúnyirata irracionális voltát egyértelműen alátámasztja az az egyetlen mondat, amelyben Richard Sulíkra kenné, hogy úgymond a maffiával és a fasisztákkal akar szövetkezni kormánya megbuktatása érdekében. Mintha nem ő maga lett volna az elkövető, aki elvbarátaival a parlamentben lebzselő fasisztoid alakokkal együtt szavazott szövetségesei ellen...

A konklúzió tehát annyi, hogy Igor Matovič ugyan képes lehet a Facebook virtuális ringjében bárkin felülkerekedni, de a jelenlegi kormánykoalíciónak akkor is annyi, ha ő és Sulík is agyőt mond majd neki... Merthogy a virtuális valóságnak kizárólag annyi köze van a tényleges valósághoz, hogy azt is létező személyek találják ki...!

Sörözésre fel, tisztelt polgártársak, teremtsünk munkahelyeket!

Mindegy is, világos hogy a ganajszagú politikai istállóból nem a politikusokat odajuttató népnek kell kitalálnia. Ezért hát jobban teszi az oktalan nép, ha sokkal több sört konzumál, mint eddig. Egyrészt mert bazi meleg van, másrészt, mert például tavaly mindössze 120 korsó volt az egy főre jutó sörfogyasztás Szlovákiában, ami a legalacsonyabb az elmúlt 30 évben. Legalábbis a statisztikai hivatal szerint. Miközben a sör állítólag több munkahelyet hoz létre, mint más ágazatok. Ezt az információt egyébként nem a statisztikusok, hanem Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének (SZVPS) ügyvezető igazgatója üzeni. Kijelentése igazságtartalmát csak némileg árnyalja, hogy az a sör nemzetközi napja kapcsán látott napvilágot. A tudományos forrásra hivatkozó igazgató, Vladimír Machalík szerint a sörhöz kötődő munkahelyek 95%-a nem a sörgyárakban van. Egy sörgyári állás ugyanis további egy munkahelyet teremt a mezőgazdaságban, egyet a kiskereskedelemben, kettőt a forgalmazóknál és hármat a vendéglátásban. Arányait tekintve kétszer annyit, mint az autóipar, ahol egy autógyári munkahely létrehozása további 3-4 állás létrejöttét eredményezi. Az egész gazdaságot tekintve pedig egy sörgyári munkahely összességében 17 további munkahelyet jelent.

Szóval, sörözésre fel, tisztelt polgártársak! Ne törődjünk a virtuális valóságban termő kontraproduktív okoskodással, hanem teremtsünk sok-sok munkahelyet! Sörivással! Egészségünkre!

Barak László

Címkék: LÉNYEG