Lényeg Matovič és Sulík háborúsdit játszik, miközben fogynak a szabad ágyak a kórházakban

2021. november 26. - 20:16 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Matovič és Sulík háborúsdit játszik, miközben fogynak a szabad ágyak a kórházakban
Tegye fel a kezét, aki tudja, mi legyen az iskolákkal! (Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Miközben covidfronton a pénzügyminiszter igyekszik menteni a menthetőt, ha kell, akár pénzszórással is, a szlovákiai magyar orvosok végső kétségbeesésükben már könyörgőre fogták, az emberek nagy része azonban továbbra sem hajlandó beoltatni magát. Iskolába azért járhatnak a gyerkőcök, mert az ugye nem veszélyes.

Matovič 500-ra emelte a tétet

Alig telik el nap, hogy a feltűnési viszketegségben és heveny Sulík-undorban szenvedő pénzügyminiszter, Igor Matovič ne tenne valamilyen bombasztikus bejelentést. Péntekre is jutott egy jó ötlet Igor barátunk tarsolyából: kapjon minden nyugdíjas 500 eurót, ha hajlandó beoltatni magát a koronavírus-okozta Covid-19 betegség ellen.

Matovič egyébként a hétfői sajtótájékoztatóján még csak 300 eurós „motivációs” utalványokról beszélt. Pénteken viszont már 500-ra emelte a tétet.

Az most talán mellékes, hogy pontosan hány év fölött, milyen feltételekkel és milyen formában járna ez az ösztönzés, illetve hogy mire lehetne elkölteni, a lényeg, hogy ezzel az ötlettel a pénzügyminiszter nem aratott osztatlan sikert a kormányon belül. Van ott ugyanis egy SaS nevű koalíciós partner, akiknek már a Szputnyik vakcina beszerzése sem tetszett, ráadásul ezt a pártot az a Richard „Nemvásároltteszteket” Sulík vezeti, akinek Matovičcsal ellentétben szorult a fejébe némi ráció és közgazdasági ismeret.

Szóval ez a Sulík, aki sajnálatos módon lépten-nyomon igyekszik keresztbe tenni Igorunknak, pénteken azt nyilatkozta a Paraméternek, hogy Matovič megsértette a koalíciós tanácson született megállapodást, amelynek része volt, hogy az SaS csupán 150 eurós fejenkénti jutalommal értett egyet, az ennél magasabb összeget vétózták. Ráadásul abban állapodtak meg, hogy a témára még visszatérnek. No nem egy magánakció keretében összetrombitált sajtótájékoztatón, hanem a koalíciós tanács jövő heti ülésén.

Félreértés ne essék, nincs semmi baj azzal, hogy egy kormánytag arra akarja motiválni a leginkább veszélyeztetett korosztályt, hogy vegyék fel a védőoltást, ami az ő esetükben valóban életmentő lehet. A gond a módszerrel van, azzal, ahogy az OĽaNO elnöke koalíciós partnerein, minisztertársain átgázolva, megállapodásokat felrúgva, káoszt és haragszomrádot gerjesztve puffogtatja vaktöltényeit. Ezek után félő, hogy még a 150 eurójukat sem kapják meg a beoltott 60 éven felüliek.

Könyörgőre fogták az orvosok is

Végső elkeseredésükben felhívást fogalmaztak meg a csallóközi orvosok, melyben arra kérik a még beoltatlanokat, hogy mielőbb vegyék fel az oltást. Telített és túlterhelt kórházakrók írnak, amelyekben egyre többször fordul elő, hogy a covidos betegek miatt más betegségben szenvedők sem jutnak megfelelő ellátáshoz. Mostanra már 180-ra duzzadt azoknak a szlovákiai magyar orvosoknak a száma, akik segélykiáltásnak is beillő levelükben rámutatnak: a kórházban ápoltak néhány kivételtől eltekintve mind oltatlanok. „Sajnos naponta látunk köztük 40-50 éveseket is lélegeztetőgépen” – írják a felhívásban az orvosok, akikhez újabb és újabb kollégák csatlakoznak Dél-Szlovákia számos régiójából.

A nyílt levélben azt írják, sok alaptalan tévhit kering a közösségi hálókon, amelyek összezavarják az embereket. „Szeretnénk leszögezni, hogy a mi véleményünk egyértelmű és egységes. Bízzanak bennünk!” – kérik az orvosok, akik szerint szakmai körökben ma már sehol sem vitatják az oltás fontosságát.

Gröhling nem hajlandó bezárni az iskolákat

Az viszont továbbra is vita tárgyát képezi, maradjanak-e nyitva az iskolák, miközben Szlovákiában napi 10 ezer ember fertőződik meg a potenciálisan halálos vírussal, és naponta több tucat ember bele is hal a Covid-19 okozta szövődményekbe. Sokak szerint az iskolák a vírus gócpontjaivá válhatnak, Branislav Gröhling oktatási miniszter azonban pénteken azt nyilatkozta, a járványhelyzetet nem oldja meg az iskolák bezárása.

Azt nem tudja senki, mennyire enyhítené a tantermi oktatás szüneteltetése a vírus terjedését, az azonban tény, hogy az elmúlt héten országos szinten a legtöbb fertőzött a 10-14 évesek közül került ki. Nem véletlenül javasolta tehát a szakértői konzílium a felső tagozatos osztályok és a középiskolák bezárását egy hétre. Ezt a javaslatot azonban az SaS szintén megvétózta.

És hiába szólította fel a Középiskolások Szövetsége is Branislav Gröhlinget, hogy hallgasson a járványügyi szakértők tanácsára és ideiglenesen szüneteltesse a tantermi oktatást, az oktatási miniszter erről hallani sem akar.

Világos, hogy ő hivatott arról dönteni, mi legyen a jelenléti oktatással. Ezt a hatáskört senki sem vitatja el tőle. Az ilyen döntést viszont nem érzelmi és politikai vagy netán gazdasági okok kell, hogy indokolják. Ilyenkor a józan észre és a szakmára kellene hallgatni. A pedagógusokra és a járványügyi szakértőkre.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG