Lényeg Matovič mintha kijózanodott volna, Heger viszont szomorkodhat, de a háztartások meg örülhetnek az alacsony áraknak

2023. február 1. - 21:37 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Matovič mintha kijózanodott volna, Heger viszont szomorkodhat, de a háztartások meg örülhetnek az alacsony áraknak
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Már egy teljes napja tudjuk, hogy 8 hónap múlva, azaz szeptember legvégén megadatik nekünk az, hogy szavazhassunk az új szlovák parlament összetételéről, és még csak ismerkedünk ezzel a helyzettel. Az biztos, hogy a kampány már régen tart, és ennek egyik felvonását, a smeres népszavazást már le is tudtuk az előző hónapban.

Kellenek a szabályok

Most ott tartunk, hogy az eddigi fő rendbontó, a legerősebb "posztkoalíciós" párt vezetője, Igor Matovič lenyugodhatott és rendet akar. Szabályokat. Szerinte ugyanis a kormányzásban együttműködő politikai erők megegyezhetnének bizonyos dolgokban a választásig. Ráadásul el kellene kerülni a „populista vérengzést” is, ami valószínűleg egy célzás a többieknek: gyerekek, parlamenti hátterünk nincs nagyon, ezért csak úgy dobálhatjuk a pénzt, ha azt még az OĽaNO-n, a Sme rodinán és a Za ľudín kívül valaki hajlandó támogatni. Az exkormányfő azt is tudja, hogy a koalíciós szerződés fél évvel a választások előtt érvényét veszíti, és ezért már csak két hónapjuk maradt arra, hogy aránylag kulturáltan együttműködgessenek. Ami biztos nagyon nehéz lesz, hiszen az eddigi kormányzásuk sem a szabálykövetésről szólt. A pénzügyektől is búcsúzó exminiszter pillanatnyi józansága azt is kimondatta vele, hogy a pártja, az OĽaNO csak olyan javaslatokat fog előterjeszteni a maradék időszakban, amire van költségvetési fedezet.

Budaj magyarázkodhat

Az viszont Matovičnak akár még jól is jöhet, hogy kiderült, olyan dokumentumra bukkant egy történész, amely arról szól, hogy a nagyszombati politikus egykori bajtársa, Ján Budaj környezetvédelmi miniszter együttműködést írt alá a csehszlovák kommunista titkosszolgálattal. Budaj, és az ő Demokratikus Platformja már fél lábbal kint van az egyszerű emberek gyülekezetéből, ezért a volt pártfőnöke kemény hangot is megüthetett ezzel az üggyel kapcsolatban. Az OĽaNO elnöke meg már jelezte is, magyarázatot vár Budajtól a felmerült információkkal összefüggésben. A miniszternek így nincs más választása, újságírók elé kell állnia, és ha hihető magyarázata lesz a vádakra, akkor Matovič megbocsáthat.

Fico és Kollárék egyet akarnak

De Robert Fico, a Smer elnöke nincs megbocsátós hangulatban, rögtön meg is lovagolta a felröppent hírt, és már fel is szólította Zuzana Čaputová államfőt, vonja vissza Budajt a minisztériuma éléről. Mert ez az egész egy óriási szégyen. Mondja ezt az a személy, aki saját bevallása szerint nem is érzékelte, hogy 1989-ben rendszerváltás zajlott az országban. Ficóra nem is érdemes energiát vesztegetni, egy ellenzéki pártnak bármi kapóra jön, ami az ellenkező politikai oldalt kínosan érinti. De aztán jött a Sme rodina is, és ez már bonyolultabbá teszi a viszonyokat. Boris Kollárék azt üzenik, hogy legyen Budaj képén bőr, és szépen mondon le, de legalább vonja le a megfelelő következtetéseket.

Heger és mozgástere

Ez a botrányszagú fejlemény bekavarhat Eduard Hegernek is, aki éppen pártot keres magának. A megbízott kormányfő az OĽaNO-t már nem tartja kényelmes közegnek, valami újra vágyik. Kapóra jött volna neki Budaj hibernált pártja, a Zmena zdola, de amíg a zöld tárca vezetője nem rendezi sorait, addig Heger sem sieti el. Esetleg majd hozzácsapódik Mikuláš Dzurinda kékre festett koalíciójához, amelyik úgyis vezetőt keres magának. És így kevesebbet kell foglalkozni a kampányban a régmúlttal. De talán annál többet a Dzurindára is árnyékot vető gorillás időszakkal.

Befigyelt egy mérföldkő

Ám ez mind piszlicsáré ügy ahhoz képest, amilyen mérföldkőhöz érkeztünk. Ugyanis mostantól már küldi az áramot a hálózatba a mohi atomerőmű harmadik blokkja, ami segít a kormánnyal kötött megállapodás teljesítésében. Ez az az egyezség, amiben a Szlovák Villamosművek vállalta, hogy 61eurós megawattóránkénti áron biztosítja az áramot a háztartások számára, ami példátlanul alacsony tarifát jelent az EU-n belül. Általában szerényen viseli az ember, ha külföldön kiderül, szlovákiai állampolgár, hiszen túl sok mindenre nem lehetünk büszkék. Főleg, ami a káoszszerű belpolitikai állapotokat illeti. De ebben az energiaválsággal sújtott időkben ad némi magabiztosságot, hogy Szlovákia a nukleáris eredetű villanyáram előállításában élen jár Európában.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG