Lényeg Matovičot a probléma részének tartják, de a nap vesztese Kočner embere

2021. március 4. - 21:09 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Matovičot a probléma részének tartják, de a nap vesztese Kočner embere
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A pár napja kipattant szlovákiai kormányválság folytatásos teleregényében most pár napra talán leül a sztori. Ugyanis még hat napot kell várni a második legerősebb kormánypárt, Boris Kollárék döntésére, mit lépnek a két kisebb politikai partner kormányátalakítási kezdeményezésére. A Sme rodinának ennyi időre van szüksége ahhoz, amíg az 5 százalékra olvadt párt megemészti a helyzetet. Addig meg túl sok minden nem változik a kabinet háza tájékán.

Már az OĽaNO-n belül is mocorognak

Richard Sulík gazdasági miniszter meg Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a két elégedetlen koalíciós párt vezére majd néhányszor még elmondják, kik azok, akikre vadásznak a kormányban. Egyrészt a tétovának tűnő Marek Krajčí egészségügyi miniszterre, akinek a nevéhez köthető a járványelleni intézkedések csődsorozata. Aztán itt van a kapitális préda, Igor Matovič, akiről tudhatjuk, hogy nem nőtt fel a kormányfői feladatokhoz, mert az elmúlt egy évben képtelen volt felfogni, hogy nem lehet a Facebookon keresztül kormányozni. Őt a rebellis koalíciós pártelnökök a probléma részének tartják, nem a megoldásénak.

Annyi fejlemény azonban mégis van, hogy már a kormányfő parlamenti képviselői között sem egyértelmű Matovič támogatottsága. Például Ján Krošlák a kormányzási módszerét vágja a politikai marketingben és a freestyleban erős miniszterelnök fejéhez, akinek szerinte ideje lenne tükörbe néznie.

Matovič önkritikát gyakorolt

Nem biztos, hogy a saját képviselőjének előbbi megjegyzése miatt, de a szlovák kormányfőnek sikerült csütörtökön kicsit összeszednie magát és bocsánatot kért Ukrajnától. Ezt azért tarthatta fontosnak, mert dagadt a botrány amiatt, hogy egy interjúban viccesen megjegyezte, a hétfőn perpatvart okozó Szputnyik vakcinákért érzett hálája jeléül az oroszoknak felajánlja Kárpátalja bezsebelését. Közben meg a kormányválságot kirobbantó vakcinaügyben megmozdult valami, hiszen fél év totojázást követően a szputnyikosok végre az Európai Gyógyszerügynökséghez fordultak, hogy vizsgálják meg, kóser-e a moszkvai oltóanyag. Ennek a lépésnek mindenki örülhet, akinek érdeke az ország-világ gyors ütemű átoltottsága.

Külügyi bosszankodás

Amíg Kijev Matovičra morog, addig Pozsony Szijjártó Péter magyar külügyminiszter komáromi látogatása miatt hisztizik. Merthogy a szlovák külügy a belügyekbe való beavatkozásként értékelte, hogy a fideszes politikus egy a parlamenti megszavazásra váró törvényről tárgyalt szlovákiai magyar politikusokkal. Arról a jogszabályról van szó, amelyik jelenlegi formájában még Robert Fico brutalitását tükrözi, és amelyik a jövőben "csupán" aránylag szigorú szabályokhoz kötné a második állampolgárság felvételét. Ez a téma annyira felbosszantotta Ivan Korčokot, hogy nyomban be is rendelte a minisztériumába a magyar nagykövetet, akit ez a tempó - a két ország egészen jó viszonyára tekintettel - bizonyára lelombozott.

A nap vesztese

Nála már csak Marian Kočner egykori havernője, a maffialistás kavarógép által majmocskának nevezett Monika Jankovská lehetett csalódottabb. Az igazságügyi minisztérium korábbi államtitkára ugyanis alighogy kiszabadult az egy éve tartó vizsgálati fogságából, a dutyi előtt már kattant is a bilincs a kis kezén. Mert bár igaz, hogy a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a korrupcióval gyanúsított smeres expolitikus szabadlábra helyezését, de egy másik - szintén kenőpénzzel kapcsolatos - ügye miatt a hatóságok emberei rögtön levadászták Jankovskát. Még mielőtt végre szabad levegőt szívhatott volna a szájmaszkján keresztül.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG