Lényeg Megint ráijesztettek a zsaruk a DAC-drukkerek megveretőjére, és a tél meg annyira kegyes hozzánk, hogy egyre olcsóbb a gáz meg az áram

2023. február 2. - 21:30 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Megint ráijesztettek a zsaruk a DAC-drukkerek megveretőjére, és a tél meg annyira kegyes hozzánk, hogy egyre olcsóbb a gáz meg az áram
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Ha létezik ok arra, hogy ne káromkodjunk hangosan amiatt, hogy csak háromnegyed év múlva válthatjuk le ezt a kerge kormányt, az az lenne, hogy legalább addig biztosított Szlovákia részéről Ukrajna támogatása az orosz terrorállam elleni harcban, illetve az, hogy a hatóságok addig kapnak haladékot Robert Fico maffiaállamának leleplezésére.

A NAKA teszi a dolgát

Ez utóbbi témában csütörtökön történt is néhány fejlemény: a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a "hírhedt" NAKA két személyt gyanúsított meg vesztegetéssel. Az egyikük a szlovákia magyarok egyik "kedvence", a DAC-drukkerek megveretőjeként is elhíresült Robert Kaliňák volt belügyminiszter, illetve a Smer egyik udvari oligarchájaként számontartott Jozef Brhel. A gyanú szerint a nevezettek évekkel ezelőtt kenőpénzzel bátorították az egyik állami hatóság most már a rendőrséggel együttműködő emberét, hogy dolgozzon úgy, hogy az a smereseknek a legkedvezőbb legyen. És még stílusuk is volt, mert bérkiegészítésnek tüntették fel azt az összeget, amivel rendszeresen megkenték az állami szférában méltatlanul "keveset" kereső Pénzügyi Hatóság illetékesét.

Fico anyaoroszlánként védi Kaliňákot

Amint ez a hír kijött, Robert Fico rögtön bevédte az egykori miniszterét, és átlátva a helyzetet, össze is foglalta a lényeget: ennek az egésznek nincs köze a demokráciához és a jogállamisághoz. Sőt, Kaliňák meggyanúsítását a Smerrel és a demokratikus ellenzékkel szembeni támadásnak tartja. Na meg persze a jelenlegi hatalom olyan módszerekkel akarja likvidálni az ellenzéket, amiket a fasiszta és autokrata rendszerekben szoktak alkalmazni. Ficóék szerencséje az, ami a többiek nagy bánata, hogy olyan főügyésze van az országnak, aki mindig megtalálja a kedvenc paragrafusát, és saját hatáskörben felment minden hétpróbás gazembert a vádak alól. Ahelyett, hogy ezt a feladatot a bíróságokra bízná. Szóval Kaliňák reménykedhet még.

A Balkánon is rólunk szólnak a hírek

De más is történt ma, ami fejvakarást okozhat az előző rezsim góréjainek. A boszniai rendőrség ugyanis elfogta a NAKA egykori vizsgálótisztjét, akit - szintén - korrupció miatt már korábban 11 éves szabadságvesztésre ítéltek. Az elcsípett exzsaru Fico miniszterelnöksége idején pénzért cserében manipulálta a hatalom szempontjából fontos büntetőeljárásokat, és akinek anno az exkormányfő kedvenc erőembere, Bödör is súlyos tízezreket perkált. A "bibi" az, hogy egy olyan személyen keresztül, aki aztán elkezdett a rendőröknek dalolni. A Boszniáig menekülő arcot egyelőre nem tartóztatták le, és ha hinni lehet a balkáni térségből beszivárgó híreknek, a szlovák állampolgár annyira félti a jogait, hogy inkább menedékjogért folyamodott Szarajevóban.

A pénztárcánk barátja az enyhe tél

Közben meg úgy tűnik, változik az energiapiac helyzete. A szokatlanul enyhe tél ugyanis kisebb keresletet gerjesztett és ezáltal a gáz ára is csökkent, ez pedig hatással van a villamos energia díjára is. Ezzel egyidejűleg az eurózónában lassulni kezdett az infláció növekedése, ez pedig Szlovákiát is érintette. Az állami gázművek már meg is erősítették, hogy figyelik a piaci fejleményeket, és ha indokolt, akkor módosítják az áraikat is. Ebből kifolyólag éppen február elsejétől csökkent a gáz és a villamos energia ára is, nem is akármennyivel.

Putyin és a mormota

És már azt is tudhatuk, meddig tart a tél, hiszen a világhíres amerikai mormoták megjövendölték, mire lehet számítani. Semmi durvaság nem vár ránk, legfeljebb még hat hétnyi tél. Ami ha olyan, mint amit mostanában tapasztalhatunk, akkor az tulajdonképpen korai tavaszt jelent. Ez azért is lenne jó, mert ez bevételi forrástól fosztja meg korunk Hitlerét, Vlagyimir Putyint, aki most legújabban a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi eseményen fenyegette meg a világot egy nesze semmivel.

Szóval tényleg ott tartunk, hogy akinek nem jön be az orosz diktátor terrorja, az bele tud törődni abba, hogy ez a külpolitikailag normálisan viselkedő szlovák kormány még jónéhány hónapig itt marad a nyakunkon.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG