Lényeg Megpecsételődött a szlovák kormány sorsa, Matovičék ragaszkodnak a főnökhöz. Várjuk a pénteki csodát! 

2022. augusztus 11. - 21:15 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Megpecsételődött a szlovák kormány sorsa, Matovičék ragaszkodnak a főnökhöz. Várjuk a pénteki csodát! 
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Most már szinte biztos, hogy széthullik a jelenlegi összetételű szlovák kormány, és kisebbségben találja magát a kabinet. Mivel a legtöbb parlamenti képviselőt felmutatni tudó kormánypárt hozott egy döntést csütörtökön. Ami állítólag visszavonhatatlan.

Matovič marad a helyén

Richard Sulík, a koalíció második legerősebb pártjának vezetője pár hete jött rá, elég volt neki Igor Matovičból. Amikor erre ráébredt, rögtön jelezte is, vagy ő, meg hát a gazdasági miniszter pártja marad a kormány részese, vagy pedig a pénzügyminiszter, akivel képtelenség normálisan kijönni. És az SaS augusztus végéig adott időt arra, hogy ez a kérdés rendeződjön. Ehhez képest még a hónap derekánál sem járunk, de az OĽaNO illetékes szervei ma jelezték, mi a csízió. Szerintük az lesz a legjobb, ha Matovič nem moccan a posztjáról. Még azután sem, hogy letelik az SaS ultimátuma. Lesz, ami lesz. Punktum. Azaz csak szinte. Mert azért a pénzügyminiszter pártja pénteken találkozóra hívta az „eredeti” kormánykoalíció vezető képviselőit. Hátha ott valami csoda történhet. Hátha valamivel meggyőzik Sulíkot.

Péntek az ő napjuk

Az OĽaNO pártelnökét érintő döntésről azonban azt mondják, hogy az megváltoztathatatlan, elvégre Matovič nyerte meg a parlamenti választásokat és ezzel felhatalmazást kapott a kormány összeállítására erre a kormányzati ciklusra. Ráadásul a kibírhatatlan habitusú exkormányfő a legnagyobb képviselői frakcióval rendelkező törvényhozási tömörülés elnöke, tehát nem lehet őt csak úgy fenékbe billenteni. Arról nem is beszélve, hogy - ahogy ők mondják - most az összefogásnak van itt az ideje, és biztonságot kell nyújtani a lakosságnak, hogy a kormány átvezeti a népét ezen a fasisztává torzuló oroszokkal, meg a kegyetlen infációval sújtott nehéz időszakon. Tehát a pénteki politikai összejövetelen kiderül, mire lehet számítani.

Egy elmatovičosodott arc ausztráliai rancsról elmélkedik

Mindenesetre a megmondóemberré vált védelmi miniszter szerint az egyetlen forgatókönyv, ami szóba jöhet, az az SaS távozása, ezáltal pedig a kisebbségi kormányzás létrejötte. Az eddig aránylag pragmatikusnak tartott Jaroslav Naď nem finomkodik. Azt mondja, süllyessze csak el Sulík a kormányt, ha akarja, és szavazzon a fasisztákkal és a maffiózókkal. Úgy véli, a gazdasági tárca vezetője elvesztette a motivációját, hogy a politikában tevékenykedjen tovább. Amúgy is, mindent megtesz azért, hogy a pártjában valaki átvegye az irányítást, ő pedig elmenjen az ausztráliai rancsára. Mondja mindezt a védelmi tárca irányítója, akiről viszont egy korábbi párttársa azt mondja, Naď egyszerűen csak elmatovičosodott.

Olcsóbban száguldozhatunk, és drágábban repülhetünk

Közben tovább csökken az üzemanyag ára Szlovákiában: szerdán körülbelül 1,75 eurót kellett fizetni a benzinért. Mindez azért törtenik így, mert a világgazdaság nem muzsikál olyan remekül, és ebből következik az, hogy várhatóan kisebb lesz a kereslet az energiahordozó iránt. A szakértők azt mondják, augusztus végéig tart a csökkenés, és aztán hirtelen megáll. A gyakorlatban ez annyit jelenthet, hogy az üzemanyag ára 1,60 és 1,70 között mozoghat majd. Ide tartozik az is, hogy az egyik ismert fapados légitársaság vezetője szerint vége a szemtelenül olcsó repülőjegyek korszakának. Ennek értelmében a Ryanair jegyeinek tavalyi 40 eurós átlagára idén 50 euróra emelkedik. És ennek a drágulásnak nem más az oka, mint az olajár alakulása. Amit meg a posztkovid időszak, meg a hasonlóan "jótékony" orosz háború befolyásol.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG