Lényeg Nem lesz öngyilkos a rácsok mögött Daniel Lipšic? Itt tart a szlovákiai förtelem? A köznép meg néz, mint a moziban?!

2021. szeptember 17. - 20:08 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Nem lesz öngyilkos a rácsok mögött Daniel Lipšic? Itt tart a szlovákiai förtelem? A köznép meg néz, mint a moziban?!
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Legújabban Somorján és Komáromban is nyertek ezer eurót a vakcinalottón, tehát most már ne tessék rinyálni, hogy megint nem szeretik a „felvidéki” a magyart… Sőt, új, nemzeti kisebbségeket célzó műsorokkal rukkol elő az RTVS.

A szlovákiai közélet fő műsorszáma továbbra is az ádáz rendőrháború

A szlovákiai közélet fő műsorszáma továbbra is az ádáz rendőrháború. Illetve a bűnüldözőkre kihegyezett korrupciós maffia. Egyébként normális körülmények között a szóban forgó maffia tagsága és támogatói nem szorulnak magyarázatra, hogy kik tulajdonképpen a korrupciós maffia tagjai és kicsodák a támogatóik.

Érthető ugye? Ha nem, akkor baj van, mert a héten a belügyminiszteri belső ellenőrzés osztaga őrizetbe vette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) négy nyomozóját, valamint a belső ellenőrzés megbízott vezetőjét…! Hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítják őket, két rendőrtisztet pedig a tanúk befolyásolásával. Előzetes letartóztatásban vannak, bár a bírósági döntés egyelőre nem jogerős.

Nem csoda tehát, hogy egyéb mozgástere nem igen lévén, szakértői munkacsoport létrehozása mellett döntött a parlament biztonsági tanácsa. Ennek a csoportnak úgymond, a jogállamiságba vetett bizalom helyreállítása lenne a dolga.

Ne már, mintha nem lenne közhely: ha nem akarsz vagy nem tudsz valamit megoldani, hozz létre egy bizottságot… Bizony, hogy közhely. A kormánykoalíciós Sme rodina és a parlament feje, Boris Kollár például máris megfúrta a munkacsoportot. Kijelentette, eszükben sincs részt venni a munkában. Vagyis nem látják értelmét, hogy javaslatokat tegyenek a kormánynak meg a parlamentnek a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség működésének javítását célzó törvényi változtatásokra. Merthogy szerintük néhány döntés még nem jelenti azt, hogy célirányosan meg kellene változtatni bizonyos törvényeket. Bla-bla-bla…

Annak a ténynek a tükrében, hogy Boris Kollár annak idején egy pozsonyi maffiahorda csicskája volt (Sofőr? Pénzmosó?), most meg az ő gatyamadzagján lóg a káosz jelenlegi koalíciója, megállapítható, hogy ennek a szerencsétlen országnak annyi. Akkor is, ha Roman Mikulec belügyminiszter kijelentette, számára nem jelent problémát, ha a Sme rodina nem lesz benne ebben a csoportban…

Dušan Kováčik le lesz csukva? Vagy mégsem?

Még jó, hogy már hétfőn ítéletet hírdethet a volt speciális ügyész Dušan Kováčik ügyében a Speciális Büntetőbíróság. A NAKA tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot és idén áprilisban emelt vádat a Speciális Ügyészi Hivatal az egykori speciális ügyész ellen bűnszervezet alapítása, fenntartása és támogatása, valamint kenőpénz elfogadása miatt. Akár 13 évet is kaphat. Már ha nem állítja a törvénykezést a feje tetejére az a maffia, amely egyelőre sajnos nyerésre áll a Kováčik-féléket üldöző NAKA-nyomozókkal szemben.

Lehet saccolni, hogy melyik betegség miatt csődül majd utcára a tömeg

Mindehhez képest tulajdonképpen smafunak tűnik, hogy április óta nem igazoltak olyan sok fertőzöttet, mint csütörtökön, plusz durván megugrott a kórházakban kezeltek száma is. Megint három személy esetében igazolódott be, hogy a koronavírus-fertőzés okozta a halálukat, az elhunytak száma így 12 569-re nőtt.

Ha ilyen tempóban emelkednek tovább a számok, megnézheti magát az egész ország nemcsak a maffiahelyzet miatt, hanem covidilag is. Lehet saccolni, hogy melyik betegség miatt csődül majd utcára a tömeg. Majdnem biztos, hogy a virus- meg oltástagadó csürhe előbb rázza majd az öklét a tereken, mint a politikai analfabetizmustól, a dőzsölő maffiától meg a korrupciótól undorodó, de álltalában hallgatag polgárok többsége. Ha fordítva lenne, már a korrupt maffiát üldöző nyomozók letartóztatásakor fel lett volna forgatva legalább a főváros…

Itt tartunk?

De legyünk egy kicsit pozítívak így a hét végére: „Nem adjuk fel a harcot, és nem leszünk öngyilkosok a rácsok mögött“ – biztatja a közt Daniel Lipšic, a Speciális Ügyészség vezetője. Közölte azt is, számított a rendőrségen belüli háborúra. Nem keresi azonban a viszályt a főügyészséggel, és inkább annak örülne, ha az bevédené a speciális ügyészséget – így nyilatkozik a Sme lapnak adott interjújában. Annak ellenére, hogy Maroš Žilinka főügyész fáradhatatlanul buzerálja őt fegyelmi eljárásokkal.

Tessék elképzelni, miket üzent volna nekünk Daniel Lipšic, ha negatív hangulatban találják meg az újságírók.

Barak László

Címkék: LÉNYEG