Lényeg Nem sokra megyünk üres frázisok puffogtatásával

2022. augusztus 2. - 20:56 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

 

LÉNYEG: Nem sokra megyünk üres frázisok puffogtatásával
(Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Civil áldozatok nélkül sikerült végezniük az amerikaiaknak az al-Káida terrorszervezet vezetőjével, erősítette meg kedden Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Ez a legsúlyosabb csapás a nemzetközi terrorszervezetre azóta, hogy 2011-ben megölték akkori vezetőjét, Oszama Bin Ladent.

Kilőtték az al-Káida főgonoszát

A 71 éves Ajmán az-Zaváhíri évek óta bújkált Afganisztánban, vasárnap szokása szerint kabuli házának erkélyén pihent, amikor egy rakétával sikerült őt ártalmatlanná tenni. Hiába vállalták tehát a tálibok 2020-ban, a dohai megállapodásban, hogy nem adnak menedéket az al-Káida tagjainak az ország területén, az ő segítségük nélkül aligha sikerült volna évekig egy kimondottan elegáns, biztonságosnak tartott városrészben ejtőznie az idős terroristavezérnek.

Az Al-Káida és a Talibán mindig jó kapcsolatot ápolt egymással: szövetségük annak idején ürügyként is szolgált arra, hogy az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után lerohanja Afganisztánt és Irakot.

És még néhány szó a most kivégzett öregúrról: Az egyiptomi születésű Zaváiri civilben orvos, mégpedig szemsebész volt, majd bin Láden személyi orvosa lett, szakértők szerint Oszamánál is nagyobb felelősség terheli őt az Amerika elleni terrortámadásért.


Cigányútra ment nyilatkozatok

1944. augusztus 2-a és 3-a között csaknem 3000 romát gyilkoltak meg az auschwitzi koncentrációs táborban. Erre a borzalomra emlékezve tartják évről évre a mai napon a roma holokauszt emléknapját. Ebből az alkalomból Szlovákiában is megszólaltak a legfőbb közjogi méltóságok.

A kormányfő például beszédében elismerte, hogy „a romák, mint sok más kisebbség, előítéletekkel néznek szembe. Sokszor eleve kudarcra vannak ítélve és kiszorulnak a társadalomból”. Majd hozzátette: ezt nem szabad eltűrnünk. Arról érdekes módon nem szólt, hogy az ő kormánya mit is tett vagy tesz a kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen, azt viszont elmondta, milyen fontos, „hogy ne veszítsük el a képességünket, hogy felismerjük a szélsőségesek által terjesztett valótlanságokat”. Talán érdemes lenne emlékeztetni az OĽaNO miniszterelnökét, hogy a legerősebb kormánypártnak éppen a szélsőségesekkel paktálva sikerült átnyomnia a törvényhozásban a „családbarátnak” becézett pénzosztási törvénycsomagok.

Čaputová sem erőltette meg magát

Ezúttal még Zuzana Čaputová sem erőltette meg magát túlságosan, pedig ő általában érzékenyen szokott hozzáállni az esendők, a hátrányos helyzetűek gondjaihoz. Az államfő Facebook-bejegyzésében inkább a múltba révedt, a Kremničkán kivégzett romákról beszélt, és nem arról, hogy milyen helyzetben vannak manapság a szlovákiai romák.

Tényleg jól hangzik, hogy szerinte „meg kell érteni, mit élnek át a gyűlölködésnek, megaláztatásnak, diszkriminációnak kitett emberek és a családjaik”, azonban a megértésen túl még fontosabb lenne valamiféle víziót, vagy ne adj isten megvalósítható intézkedéseket is megfogalmazni. Ez persze nem az ő tiszte, a kormánynak pedig – mint mindig – akad más dolga is.

És mit bírt összehozni a Szövetség a roma holokauszt apropóján? Nos, a szlovákiai kisebbségek érdekképviseletét is felvállalni kívánó párt vezetője, Forró Krisztián bejegyzésében annyit tanácsolt: „Emlékezzünk, hogy sohase ismétlődhessen meg!”.

Igyekezni fogunk emlékezni erre a bátor állásfoglalásra.


Ivóvizet prédikálnak

Idézzük fel végezetül azt a szintén mai hírt, mely szerint a környezetvédelmi minisztérium ősszel akciótervet nyújt be a csallóközi vízgazdálkodási terület vizeinek védelméről.

Négy évvel azután, hogy a parlament elfogadta a Lex Csallóköznek nevezett törvényt, amely éppen ennek a régiónak a védelméről szól, ez igencsak hangzatos, ámde félő, hogy ismét csak üres frázis. (Zárójeles megjegyzésként, de azért emlékeztetőül tegyük hozzá, hogy a Richard Sulik vezette SaS annak idején azt kérte az államfőtől, vétózza meg ezt a jogszabályt…)

A Sajó mérgezése kapcsán ugyan sejthetjük, hogy mennyire gondolja komolyan Ján Budaj minisztériuma a vizvédelmet, az azonban legalábbis elgondolkodtató, hogy márciusban, a víz napja alkalmával, a maival szinte szóról szóra megegyező nyilatkozatot már ellőtt a szaktárca. Már akkor bejelentették, hogy készül a nagyszabású akcióterv, amit ma még egyszer megismételtek. Ki tudja, ha elég türelmesen várunk, jövőre talán ismét megtudhatjuk, hogy készül ám a kormány a Csallóköz megmentésére.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG