Lényeg Nemcsak foci van a világon, hanem Matovič és doktorínség itthon, plusz ruszki veszedelem a szomszédban

2022. november 25. - 20:07 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Nemcsak foci van a világon, hanem Matovič és doktorínség itthon, plusz ruszki veszedelem a szomszédban
Illusztráció -TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Most zajik Katarban ezerrel a futballvilágbajnokság, ám Ferenc pápa, aki köztudottan imádja a labdarúgást, nem Katarba írt levelet, hanem, amint azt hangsúlyozza, a háború tragédiáját „bátran és méltósággal viselő ukrán népnek“. Tehát érdemes tudatosítani, hogy nemcsak foci van a világon, hanem az orosz agresszorok öldökölnek a szomszédunkban. Na, majd meglátjuk mit kap szegény Ferenc mindezért a szociális latrina bugyraiban ítélkező a kvázi keresztény-konzervatív politikusokat istenítő kvázi hívőktől...

Az "atombobás" Matovič

Futballvilágbajnokság ide, orosz-ukrán háború oda, a szlovákiai politikusokat mintha kizárólag a privát problémáik érdekelnék. Idehaza is zajlik a húzd meg ereszd meg, a kormányzat legilletékesebbjei például nem és nem képesek megegyezni az orvosszakszervezetekkel.

Igor Matovič újabb „atombombát” ötölt ki, amivel maradásra akarja bírni a felmondófélben levő orvosokat. Ez a bazi nagy új ötlet a belépési bónusz, meg az úgynevezett egyszeri „stabilizációs hozzájárulás”, amelynek összege az orvosok számára 10 ezertől 30 ezerig terjedne a szakmai gyakorlat hossza szerint, illetve 5 ezer euró lenne a többi egészségügyi dolgozó számára. A stabilizációs hozzájárulás mintegy 400 millió eurójába kerülne a kormánynak, a belépési bónusz költségeiről még semmit sem közöltek.

Az első javaslatot a LOZ elutasította, és ugyan hajlandóak tovább tárgyalni, de a kormány legutolsó ajánlatát tekintik csak alapnak. A szakszervezet nyolc pontjából hétben csütörtökön megegyezett a LOZ és az egészségügyi minisztérium.

Az egyetemi kórházak decembertől leállnak a tervezett műtétekkel

Közben nemcsak a kormányt Matovič miatt faképnél hagyó Richard Sulíkék szerint értünk el az egészségügy teljes oszzeomlásának küszöbére, hanem mindenki ezt állítja, aki józan és az egészségügyben számít...

Ha nem így lenne, nyilván nem jelentették volna be egymás után az egyetemi kórházak, hogy decembertől leállnak a tervezett műtétekkel. Az érsekújvári, az eperjesi és a nagyszombati klinikák után Pozsonyi Egyetemi Kórházban (UNB), Szlovákia legnagyobb egészségügyi intézményében is eldöntötték, hogy december 1-től nem rendelnek be betegeket tervezett műtétre. A kórház szóvivője közölte, megkezdték a betegek tájékoztatását arra az esetre, ha nincs megállapodás a kormány és az Orvos Szakszervezeti Szövetség között, és az orvosok nem vonják vissza felmondásukat.

Nincsenek jó hírek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban sem

Nincsenek jó hírek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban sem, hiszen nőtt a halálesetek száma.

A statisztika szerint a szeptemberi adatokhoz képest négy megyében – Besztercebánya, Nagyszombat, Kassa és Eperjes megyében - romlott a többlethalálozási arány. Trencsén, Pozsony és Zsolna megyében alacsonyabb volt ez az arány, Nyitra megyében nem változott.

Októberben 145 ember halt meg COVID-19-ben, és ez a szám több mint kétharmaddal nőtt egy hónap alatt. A több mint három százalékos növekedéssel a 22 betegség között ez volt a hatodik leggyakoribb.

Mintha nem is itt élne az istenadta nép

Az összeomlás küszöbére sodródott egészségügyről szóló hírek, sőt, az elképesztő mértékű drágulás ellenére, mintha nem is itt élne az istenadta nép, a fekete pénteki őrület mozgatja. A HNonline vizsgálta meg, hogy az infláció csökkentette-e a vásárlási kedvet, vagy fokozta-e azt. A megszólított kereskedők hasonló számokról beszélnek, mint tavaly, sőt még magasabbakról. A boltok előtt hosszú sorok állnak, az emberek türelmetlenül várják, hogy bejussanak. Az üzletekben káosz uralkodik, az emberek szinte küzdenek a kiszemelt termékekért.

A Black Friday tipikus felállása az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt megváltozott, már nem csupán egy napig tart és online is lehet vásárolni.

Mintha értéktelenednének bizonyos politikai pártok is

Mintha értéktelenednének bizonyos politikai pártok is. Ha a szlovákiai magyar pártstruktúrát vesszük szemügyre, kiderül, hogy például feleannyit (se) ér a Szövetség az AKO közvélemény-kutatónál, mint a Focusnál. Míg a Focus ügynökség novemberi felmérésében 5,6%-ot mért a szlovákiai magyarokat képviselni óhajtó pártnak, az AKO mindössze 2,6%-ra taksálta.

Mi lehet ennek az oka? Egyrészt annyi, hogy valamelyik közvélemény-kutató elbaltázta a munkáját. Másrészt pedig esetleg mellébeszéltek, illetve nem értek rá gondolkodni és nyilatkozni a megkeresett magyar és nem magyar alanyok, mert tömegével be vannak kattanva a fekete péntekektől.

Barak László

Címkék: LÉNYEG