Lényeg Nincs szabadabb politikus annál, mint aki már nem érzi magát koalíciósnak, de a pártja tele van miniszterekkel

2022. augusztus 8. - 23:25 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Nincs szabadabb politikus annál, mint aki már nem érzi magát koalíciósnak, de a pártja tele van miniszterekkel
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Már az egyik lábukkal kiléptek a koalícióból, de azért Richard Sulík csapata még a maradék pár hétre megdolgoztatja a politikai expartnereit. Tehát azt a pár kormánypártot, amelyiket az SaS ott akar hagyni a slamasztikában, hacsak Igor Matovič nem lép le augusztus végéig a pénzügyminisztériumból.

Az SaS bármit megtehet

A valahol liberálisnak számító párt hétfőn húzott egy váratlant, és most az OĽaNO helyett látszólag a Sme rodina pártot haragítja magára a gazdasági miniszter. Mert azzal rukkolt elő Sulík, hogy kicsit belekaszál másnak a vetésébe, és a munkaügyi tárcához tartozó nyugdíjpolitikához szólt hozzá, igen komoly szinten. Ugyanis az SaS ma jelezte, mindjárt a parlament elé terjeszti a nyugdíjakról szóló alkotmánytörvény tervezetét. Ahogy ők mondják, erre azért van szükség, hogy a költségvetés is elbírja a mind nagyobb fenntarthatósági kihívásokat nyögő nyugdíjrendszert, illetve, hogy a járulékfizetők is jobban járjanak. Jó fej ez a Sulík, ezért aztán azzal magyarázza a koalíciós megállapodás nélkül beterjesztett tervezetét, hogy az SaS már nem érzi magát a koalíció részének. Szóval bármit megtehet.

Krajniak nem pont így látja

A javaslat nem nyerte el kapásból Milan Krajniak munkaügyi miniszter tetszését. Szerinte az előterjesztés célja belerángatni a Sme rodinát az SaS és az OĽANO között dúló vitákba. A szaktárca Sme rodinás vezetője azzal védekezik, hogy a minisztérium a nyugdíjrendszer első és második pilléréről már két éve egyeztet a szakértőkkel, beleértve az SaS szakembereit is. De a kormányfő addig nem akarja a törvényhozás elé vinni a kérdést, amíg nincs róla egyezség a koalícióban. Amelyik már szinte nem is létezik.

Matovič embere is kifakadt

Közben az SaS makacsul ragaszkodik Igor Matovič távozásához a kormányból, és Sulík már jelezte is, melyik államtitkár helyettesíthetné az OĽaNO-s pártvezért a pénzügyminiszteri poszton. Erre viszont Krajniak azt mondja, a személyi kérdésekben más pártoknak osztogatott tanácsok a koalíciós partnerek közti viszony szétveréséhez vezetnek. És ez a viszony már annyira mérgezett, hogy a Matovič-féle párt egyik megbízható kádere, a védelmi miniszter is már azt mérlegeli, hogy inkább távozik a politikából. Jaroslav Naď erről hétvégén beszélt, és hétfőn többen kommentálták is a vezető politikus nyilatkozatát. A legkisebb kormánypárt vezetője, Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes például megérti Naď kifakadását, hiszen mindenkit fáraszt a két koalíciós partner - az SaS és az OĽaNO - kicsinyes, abszurd és felesleges veszekedései. Aztán van, aki már azt vizsgálja, mit tenne Szlovákia külföldön kialakult aránylag kedvező képével, ha a kabinetnek hátat fordítana az SaS-es külügyminiszter és az OĽaNO-s védelmi miniszter is. Branislav Gröhling oktatási miniszter úgy véli, javarészt Ivan Korčok és Naď határozta meg az ország külpolitikai irányultságát, beleértve például az Egyesült Államokkal kötött szerződést, valamint az ukrajnai háborúval kapcsolatos világos álláspontot is.

Ficóék százezreket mozgattak meg

Aztán itt van a politikusok másik csapata, a maffiaszerű működéssel meg a fasiszta ideológia éltetésével vádolt ellenzék, amelyik nem csak elégedetten dörzsöli a tenyerét a fejlemények láttán. Ennél ők sokkal aktívabbak. Így nem is csoda, hogy már össze is gyűjtötték a szükséges 350 ezer aláírást az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírásához. Erről a leginkább érintett figura, a smeres Robert Fico számolt be diadalittasan, akinek szinte a jövője múlhat egy kierőszakolt új választáson. Hiszen a rendőrség, meg az ügyészek tisztességesebb képviselői már egy ideje vadásznak rá, és ő az irháját egy kormányváltással próbálja megmenteni. Lázas igyekezetében még Zuzana Čaputová államfőt is felszólította a többszörös exkormányfő, hogy csak szépen hallgassa meg az emberek hangját, és nincs rá semmi ok, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon a népszavazás kapcsán. Még akkor se, ha az elnök alkotmánysértőnek tartja a kormány ilyen fajta menesztését.

A smeresek új elvtársai

Fico új elvtársai, a nyíltan fasiszták színeiben parlamenti helyeket szerző, és azóta republikássá vedlett Milan Uhríkék is ugyanezt szajkózzák Čaputovának, és közben vagy 50 ezer aláírást tettek a smeresek asztalára. Gesztus ez a javából. Így már pontosabban látni, ha minden rosszul megy, a jelenlegi bénázó, civakodó koalíciót mennyire rettenetes összetételű banda válthatja fel. Feltéve, ha sikerülne nekik az urnák elé terelni a választókat. Még szerencse, hogy ehhez az államfőnek még lehet egy-két szava.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG