Lényeg Nyolc évet kapott a korábbi speciális ügyész, Dušan Kováčik, a koalíció pedig tovább veszekszik Matovič csomagján

2022. május 24. - 19:20 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Nyolc évet kapott a korábbi speciális ügyész, Dušan Kováčik, a koalíció pedig tovább veszekszik Matovič csomagján
A tárgyalóteremből a börtönbe vezetik a korábbi speciális ügyészt (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Nyolc évre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt, valamint 100 ezer eurós büntetést is be kell fizetnie az államkasszába. Mivel ez már fellebbviteli tárgyalás volt, az ítélet jogerős.

Kováčikot korrupció és maffiózók információval való segítése miatt ítélték el, és még örülhet, hogy csak nyolc évet kapott. Az eredeti ítélet szerint ugyanis 14 évet kapott volna, és teljes vagyonelkobzást is elrendelt Kováčikkal szemben.

A volt ügyész azonban elégedetlen az ítélettel, továbbra is ártatlannak tartja magát. Az ügyvédje szerint rendkívüli jogorvoslattal kíván élni az ítélet ellen. „Ártatlan vagyok és a halálos ágyamon is ezt fogom állítani” – jelentette ki Kováčik még az első, nem jogerős ítélete után. A korábbi speciális ügyész tucatnyi súlyos korrupciós és egyéb ügyet söpört a szőnyeg alá.

A Smer azonnal Kováčik pártjára állt, Ficóék szerint elfogult ítélet született, amit az is bizonyít, hogy milyen gyorsan döntött a Legfelsőbb Bíróság. Szinte politikai elítéltnek tartják Kováčikot, arra hivatkoznak, hogy úgynevezett „besúgók” tanúskodtak ellene.

Gál 50 ezerért és két vadászterületért intézett volna el 1200 hektárt

Gál Gábor korábbi hidas igazságügyi miniszter korrupciós ügyéről is újabb információk derültek ki.

Gált május elején gyanúsította meg a rendőrség azzal, hogy pénzt fogadott el azért, hogy „meggyorsítson” egy restitúciós ügyet a Szlovák Földalapnál, amelyre akkor hidas politikusként – parlamenti képviselőként – ráhatása volt.

Az Aktuality szerint egy bérleti szerződésről volt szó, az SNS-es pénzember, Martin Kvietik szeretett volna elintézni 1200 hektár területű csallóközi parcellát az egyik hozzá közelálló vállalatnak. Gál a rendőrség szerint 50 ezer eurót és két vadászterületet is kért a nemzeti párti pénzembertől.

Zsuzsová: Kočner az áldozat

A Specilizált Bíróságon tegnap folytatódott Ján Kuciak meggyilkolásának ügye. A felbujtással gyanúsított Alena Zsuzsovától azt is megtudhattuk, hogy a gyilkosság megrendelőjének tartott Marian Kocner tulajdonképpen az áldozata az ügynek.

„Ján Kuciak megölése leginkább Marian Kočner személyének ártott, semmilyen haszna nem származott belőle” – mondta Zsuzsová.

A Kuciak család jogi képviselői viszont felhívták rá a figyelmet, hogy az objektív bizonyítékok, valamint a Zsuzsová és Kočner között folytatott kommunikáció nem ezt a „változatot” támasztja alá. A bíróságnak arról dönt, hogy a gyilkosság megrendelője a Kočner-Zsuzsová páros volt-e.

Matovičot szeretik a fasiszták

A parlamentben folytatódott Igor Matovič és a szélsőséges képviselők románca: a pénzügyminiszter szociális csomagja a parlamentben újra 82 szavazatot kapott, pedig az SaS képviselői ellene szavaztak. A családi pótlék és az adóbónusz emelését, valamint a „szabadidő-utalványok bevezetését tartalmazó, évente mintegy 1,2 milliárdba kerülő csomag annyira megtetszett a fasiszta ĽSNS-nek és még néhány szélsőséges képviselőnek, hogy már szinte automatikusan nyomják az igen gombot.

Matovič pedig örül neki, pedig néhány éve még „fasiszta szarnak” tartotta Marian Kotleba bandáját, és a Smert ostorozta, amiért hajlandóak voltak összeállni velük – Matovičhoz hasonlóan – egy-két szavazás erejéig.

A csomag tartalmáról egyébként még korai lenne bármit is mondani, még sokat változhat a végső elfogadása előtt. A kormányoldal valószínűleg finomít rajta, és az sem kizárt, hogy Matovičék befogadnak néhány ellenzéki – akár fasiszta – javaslatot is a támogatás kedvéért. A kedd esti állapotok alapján szerdán délelőtt lesz a végszavazás, hacsak újra vissza nem vonják a több mint egy hónapja ígérgetett törvényt.

A Slovnaft szerdán felkészül

Közben tárgyalja a parlament a Slovnaft pluszhasznának lefölözésére tervezett extraadó kivetését is, de ennek ügyében az SaS vétót ígért, ha nem jár egyben más adó csökkentésével is.

Sulíkék az üzemanyagok jövedéki adóját csökkentenék, mert Matovič szerint az áfát nem lehet az Európai Unió szabályozása miatt.

Az ügy a koalíciós tanács elé került, várhatóan erről a törvényről – és akár a koalíció sorsáról – is szerdán születhet döntés.

Lajos P. János