Lényeg Orbán barátra talált Ficóban, a Smer elnöke hosszabb műsort kapott az M1-en, mint a magyar ellenzéki pártok

2023. február 6. - 20:51 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Robert Fico
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Tanulságos interjút adott a Magyar Televíziónak Robert Fico, a Smer elnöke. A magyar „közszolgálati média” 20 perc műsoridőt adott a volt miniszterelnöknek, és Orbán Viktorhoz hasonló elbánásban részesítette. Vagyis egyáltalán nem tett fel neki kellemetlen kérdéseket. Fico valószínűleg akkor volt utoljára ilyen könnyű helyzetben, amikor a Smer szóvivője „faggatta” őt egy PR-interjú során.

Ez 15 perccel több mint amennyit a magyar ellenzéki pártok kaptak a tavalyi választási kampányban.

A kérdések lehetőséget adtak arra is, hogy Fico megfelelően kidomborítsa, mennyi mindenben egyetértenek ők Orbán Viktorra. Fico mindjárt az elején tisztázta, hogy miért is csodálja annyira Orbánt: ő is olyan stabil hatalmat szeretne kiépíteni, mint a magyar miniszterelnök.

Azt viszont „elfelejtette” megkérdezni, hogy engedélyezné-e a kettős állampolgárságot minden korlátozás nélkül, vagyis lehetővé tenné-e a magyar állampolgárság felvételét a Szlovákiában élő magyarok számára.

A magyar állampolgárság felvételét ugyanis éppen Robert Fico tette lehetetlenné 2010-ben, amikor úgy látta, hogy ez kell a szavazás megnyeréséhez.

Ugyanígy nem kérdezett rá Žák Malina Hedvig vagy a dunaszerdahelyi szurkolóverés ügyére. Ezzel szemben Fico – megfelelő riporteri felvezetés után – nyugodtan panaszkodhatott Zuzana Čaputovára a népszavazás kapcsán, szerinte ugyanis hallatlan, hogy köztársasági elnökként kijelentette, hogy nem megy el szavazni.

A riporter természetesen nem magyarázta el a nézőknek, hogy az egész népszavazás Robert Fico és a Smer jól felépített kampánya volt, amiben az államfő nem akart részt venni.

Arra sem kérdezett rá, hogy miért nem tette lehetővé a népnek a kormány leváltását 2012-2016 között, amikor csaknem alkotmányos többsége volt - 83 képviselő -, és megtalálhatta volna a hiányzó 7 képviselőt a szükséges alkotmánymódosításhoz.

És azt is elmondhatta, hogy mi mindenben ért még egyet Orbán Viktorral: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok, a háború befejezését nem segíti, ha fegyvert adunk az ukránoknak – ezért Fico nem is ad majd fegyvert, ha megnyeri a választásokat.

Orbánhoz hasonlóan ő is úgy látja, hogy ez a háború valójában Oroszország és az USA, illetve a Nyugat között zajlik. Úgy látszik a Nyugatba Fico sem érti bele Szlovákiát, ahogyan Orbán sem Magyarországot.

Matovič mindent megtenne a népszerűsége visszaszerzéséért, főleg, ha az nem neki fáj

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is megtalálta a megfelelő témát a választási kampányához: a képviselői fizetéseket csökkentené drasztikusan. A képviselők fizetése jelenleg az átlagbérhez kapcsolódik, ha az emelkedik, akkor nő a képviselői illetmény is. Az alapfizetésük jelenleg 3270 euró, amihez viszont még nem kis költségtérítés jár: a pozsonyi képviselők 2180, a „vidékiek” 2544 eurót kapnak fizetésük mellé.

Matovič 2000 eurót adna alapfizetésként, és a pártokra bízná, hogy mennyivel egészítenék ki a saját képviselőik illetményét az éves állami támogatásból. Akár a jelenlegi szintre is felvihetnék a képviselői illetményt.

Az OĽaNO elnöke azonban ezzel nemcsak a brutálisan alacsony népszerűségét szeretné kicsit feltornázni a választások előtt, hanem hatásos eszközt adna magának, mint pártelnöknek a „rendetlenkedő” képviselők megrendszabályozására.

Hiszen valószínűleg még a jelenleginél is kevesebben mernének ellentmondani Matovič pártelnöknek, ha tudják, hogy tőle függ a fizetésük több mint fele.

Aki pedig kilépne a frakcióból, annak maradna a havi 2000 euró. Ha ez már ma is érvényes lenne, akkor az OĽaNO kezdetben 53 fős parlamenti frakciója ma biztosan nem csak 37 tagú lenne.

Ukránok és az oroszok együtt mentenék a törököket

Egyre több halálos áldozata van a törökországi földrengésnek, egyre több ország segítséget, küld mentőket a romok alá szorult sebesültek kimentésére. A szlovák mentőcsapat már ma (hétfő) utazik, a magyarországi segítséget és mentőket szállító gép is éjfélkor indul Budapestről.

Segítséget ajánlott azonban a két háborúzó fél, Ukrajna és Oroszország is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: országa kész a szükséges segítséget megadni a „baráti” török népnek. Vlagyimir Putyin, orosz elnök telefonon fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a természeti csapás áldozatai miatt, és elmondta azt is, hogy Oroszország kész a segítséget nyújtani.

Lajos P. János