Lényeg Orbán nem azért hagyja békén Szlovákiát, mert korunk Hitlerének a torkán akadt Ukrajna

2023. február 8. - 21:40 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Orbán nem azért hagyja békén Szlovákiát, mert korunk Hitlerének a torkán akadt Ukrajna
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Úgy néz ki, nagy népszerűségnek örvend a szlovák politikai berkekben, hogy ráfordulva a nem hivatalos kampányidőszakra, többen udvarolni kezdtek a magyar miniszterelnöknek. Robert Fico esetét már ízekre szedtük, ő a Fidesz szócsövébe duruzsolta bele, hogy amit Orbán Viktor tesz, az maga a tuti, és számára ő a követendő példa. Most a másik oldal, Igor Matovič állt be a sorba, és a pártja által a kabinetbe emelt külügyminisztert arra szólította fel, hogy azonnal kérjen bocsánatot Magyarországtól. A még mindig legerősebb kormánypárt vezetője - meg "dezolát" haverja - szerint ugyanis Rastislav Káčer rémhíreket terjeszt, amikor azt állítja, hogy Magyarországnak területi követelései lehetnek Szlovákiával szemben.

Előkerült a magyar kártya

Azt meg kell hagyni, a szlovák diplomácia vezetője jócskán eltúlozta a helyzetet, amikor egy keddi televíziós műsorban kijelentette, hogy Budapest területi igényekkel lépne fel Szlovákiával szemben, ha Putyin győzelemre állna Ukrajnában. Ilyet nem azért nem tesz Orbán, mert korunk Hitlerének elég gondja adódik azzal is, hogy legalább a kelet-ukrajnai két megyére, a Donbaszra rátegye véres mancsát, hanem mert Magyarország Szlovákiával együtt tagja az Európai Uniónak meg a NATO-nak, és ez így szóba sem jöhet. Hiába teker a nyaka köré Orbán minden focimeccsen Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat, ez csak egy szokásos dili, amivel nem is kell törődni. Ez egy fideszes divat, nem pedig politikai manifesztum. De azért szinte megható az OLaNO-s exkormányfőtől, hogy arról elmélkedik, Káčer elővette a „magyar kártyát” az éppen kezdődő választási kampányban. És aki gyűlöletet kelt az itthoni magyarok ellen, az tényleg menjen a francba.

Žilinka paragrafusával foglalkozni fognak Kassán

Ahogy a hírhedtté vált 363-as paragrafus is mehetne végre a kukába, amit az egyre gyanúsabb főügyész állandóan bevet, hogy tisztára mossa az olyan arcokat, mint a korábban maffiaállamot üzemeltető Robert Fico vagy Robert Kaliňák. Még jó, hogy Zuzana Čaputovánál betelt a pohár és az alkotmánybírósághoz fordult, hogy taláros testület tegye a helyére ezt a rendelkezést, amivel Maroš Žilinka állandóan visszaél, és ezzel aránytalanul beavatkozik a bírói hatalom függetlenségébe. Szerdán annyi történt, hogy az Alkotmánybíróság jelezte, foglalkozni fog a paragrafus felülvizsgálatára tett javaslattal.

Bödör korrupcióba keveredett volna? Na ne!

Ha Kassán fütyülnének rá, akkor Žilinka biztos bevetné ezt a csodafegyverét a Smer udvari oligarchája, Norbert Bödör védelmében is. Aki ellen most a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze benyújtott egy vádemelési javaslatot egy sima korrupciós ügy miatt. A nyitrai gurunak bazi nagy vaj van a fején, hiszen azt is rebesgetik, hogy ő irányította Ficóék alatt a rendőrségen belül működő maffiát is, szóval ez a megvesztegetési izéke az egyik legkisebb bűne lehet. De ne feledjük, annak idején Al Caponera sem sikerült gyilkosságokat rábizonyítani, így aztán "mindössze" adócsalás miatt került a rácsok mögé a történelem egyik leghíresebb bűnözője.

Felfoghatatlan pusztítás

Az meg ép ésszel felfoghatatlan, mennyi halottja van a Törökországban és Szíriában történt földrengéseknek. Most úgy tudni, a földmozgások több mint 11 ezer ember életét oltották ki. Az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége a katasztrófa által sújtott lakosság számára gyorsan adományozói konferenciát szervezett, amelynek célja, hogy összehangolja az uniós tagállamok, a szomszédos országok, az ENSZ-tagok és a nemzetközi pénzügyi intézmények pénzügyi hozzájárulásait. Szörnyű, ami történt. De ha már a természeti erők gyilkos szeszélye miatt így alakult, a tempós svéd segítség hozzájárulhat ahhoz, hogy Ankara ne gátolja tovább a skandináv ország NATO-csatlakozását. Mert a Fekete-tenger másik oldalán az oroszok tovább folytatják embertelen hadjáratukat az ukránok ellen, és Moszkva rengeteget tett annak érdekében, hogy néhány, a függetlenségére korábban sokat adó állam inkább bekéreckedjen a katonai szövetségbe.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG