Lényeg Próbálja menteni a menthetőt a kormány, de nem a magyar...

2022. december 6. - 20:50 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Próbálja menteni a menthetőt a kormány, de nem a magyar...
Barátok közt (Fotó: Forró Krisztián FB-oldala)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Józanul ez már elviselhetetlen - gondolta a szlovák külügyminiszter, amikor azon kezdett töprengeni, mit mond majd az újságírók előtt magyar kollégájának. Aki viszont rá se rántott, hanem vidáman végiglátogatta a legkevésbé szalonképes politikusokat.

Csak egy feles hozta rendbe Káčert

A szlovák külügyminiszternek saját bevallása szerint reggel felment a vérnyomása és be kellett dobnia egy gint, amikor megtudta, hogy magyar kollégája hivatalos látogatása során találkozik Robert Ficóval is. Rastislav Káčer szerint érthetetlen, hogy Szíjjártó Péter ellenzéki politikusokkal találkozgat és sajtózik. Mindezt a V4-es külügyminiszteri csúcstalálkozó után mondta, amire természetesen reagált a magyar külügyér is. Szerinte teljesen szokványos dologról van szó, és ő a maga részéről sok mindent látott már, de olyat még nem, hogy azért bíráljanak valakit, mert nem csak a kormányzó párt, hanem az ellenzék képviselőivel is találkozik.

Annyi biztos: Szíjjártó az utóbbi években hozzászokhatott a kritikához, amellyel - talán Oroszországon és Törökországon kívül - szinte mindenütt illetik. A magyar kormány legutóbb azzal vívta ki uniós partnerei ellenszenvét, hogy kedden megvétózta az Ukrajnának nyújtandó kedvezményes hitelt. Erre csak a magyar kormány mondott nemet, az Európai Unió 26 másik tagállama támogatja a javaslatot. Ezekkel a lépéseivel Budapest lassan teljesen elszigetelődik Európában.

Szövetségesek látogatása

A magyar külügyminiszter azonban fütyül mindenre és mindenkire, inkább parolázik egyet Ficóval, Dankóval, Gyimesivel - hogy mindenki lássa, mi a pálya.

Szíjjártó egyébként tegnap egy másik ellenzéki párt vezetőjével is találkozott, csak az nem verte ki ennyire a biztosítékot a külügyminiszternél. Vagy csak nem tudott róla.

Forró Krisztián pártelnök köszönthette az illusztris vendéget a Szövetség pozsonyi székházában, ahol Szíjjártó gratulált a megválasztott és kinevezés előtt álló megyefőnök-helyetteseknek. A Szövetség egyébként „megkerülhetetlen tényezővé vált” a dél-szlovákiai megyékben, mondta kedden Forró Krisztián pártelnök.

Ezt gyakran és jó hangosan kellene mondogatni, hátha meghallják a gyűjtőpárt potenciális választói is.

Megszavazták az adóbónuszt

Az állam jövőre a mostaninál kevesebb pénzt húz ki a zsebünkből: a parlament kedden jóváhagyta a jövedelemadóról szóló törvény módosítását. Ennek értelmében januártól havi 140 euróval csökken az adóalapunk gyermekenként. Ezt az összeget azonban nem minden alkalmazott vagy vállalkozó takaríthatja meg.

Ha ugyanis az adóbónuszt kihasználó szülőnek egy gyereke van, a részleges adóalapját legfeljebb 20 százalékkal csökkentheti, két gyermek esetében a bónusz 27 százalékos. A teljes, 140 eurós adóbónuszt akkor kaphatja meg a szülő, ha egy gyermeke van, és 850 eurós bruttó fizetése van. Két gyermek esetén pedig 1200 eurós kereset esetén kaphatja meg a 280 eurós kedvezményt.

Az elmélet tehát elég bonyolult, a gyakorlat mutatja majd meg, milyen segítséget jelent valójában ez az új rendelkezés a családoknak. Az viszont már most biztos, hogy annak a szülőnek érdemesebb kérnie az adóbónuszt, aki alkalmazott. Aki ugyanis például egyéni vállalkozó, annak jórészt átalánykiadása van, ami csökkenti az adóalapját, ezáltal pedig az igényelhető adóbónuszt is.

Olcsóbb lehet a sport és az ebéd

Januártól - igaz, csak három hónapra - nemcsak a sportlétesítmények számára, hanem ideiglenesen a gasztroszektorban is 10%-ra csökken az áfa a jelenlegi 20%-ról, döntött a parlament. Az áfacsökkentés vonatkozik a sífelvonókra, a fedett és szabadtéri sportlétesítményekre, a fürdőkre, a gasztroszektorra és az étkeztetésre. Igor Marovič szerint a kormányzat ezzel szeretné ösztönözni a vendéglátósokat, hogy a jelenleginél nagyobb arányban vallják be a bevételeiket, mert szerint jelenleg csak a forgalmuk 35%-át ismerik be.

A most már ellenzéki SaS szerette volna elérni, hogy a gasztroszektorban a teljes jövő évre vonatkozzon az adócsökkentés, mivel azonban ez Sulíkék javaslata volt, az OĽaNO elnöke elkezdett fenyegetőzni, hogy ha ezt a módosító indítványt elfogadja a parlament, ő visszavonja a javaslatot, és nem lesz itt semmiféle adócsökkentés.

Egyébként ideje is volt ennek a lépésnek, mivel a szlovákiainál magasabb adósávban csak Dániában, Lettországban és Litvániában vannak az éttermek.

Az persze ebben a pillanatban még kétséges, hogy ez az intézkedés csak a vállalkozóknak jelent-e segítséget, vagy mi is megérezzük a pénztárcánkon az adócsökkentést.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG