Lényeg Sulík pontosan kiszámolta, hogy mennyit fizetünk majd jövőre a gázért – sokat! –, a benzin ára viszont jövő héten kicsit csökkenhet

2022. június 27. - 20:22 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Nem elég az 500 euró a tanároknak, szeptemberben újabb tüntetés jöhet (TASR-illusztrációs felvétel)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Pontosította Richard Sulík (SaS), hogy mennyivel emelkedhet jövőre a földgáz ára. A gazdasági miniszter két hete jelentette be, hogy megegyezett a Szlovák Gázművekkel, hogy jövőre 20 százalékkal, plusz az inflációval nőhet a lakossági gáz ára. Már akkor is tudni lehetett, hogy azinfláció idén 10-12 százalékos lesz, vagyis a teljes emelkedés 30 százalék körül mozoghat. Hétfőn Sulík bejelentette, hogy 2023-ban 34 százalékos lesz az emelkedés.

Ez egyrészt rengeteg, hiszen aki most havi 100 eurót fizet a gázért, az jövőre 134-et fog, ha a fogyasztása nem változik. És a havi 100 eurós gázszámla még nem is olyan magas. Másrészt viszont ez még elviselhető, ha ahhoz mérjük, hogy a gáz ára – a világpiaci áraknak megfelelően – akár a kétszeresére, vagy annál magasabbra is ugorhatott volna.

Aki sokallja a 34-et, választhatja az 54-et is

A 34 százalékos emelés azonban csak azokra lesz érvényes, akik négyéves szerződést kötnek a szolgáltatóval, és ebben vállalják, hogy a gáz ára minden évben az infláció mértékének megfelelően emelkedik majd. Az infláció várhatóan még 2023-ban is kétszámjegyű lesz, vagyis 2024-ben újabb 10 százalékos áremelés várható, Sulík pedig úgy kalkulál, hogy a következő négy évben összesen 76 százalékkal nő, vagyis a jelenlegi, 43 eurós megawattóránkénti árról 76 euróra emelkedik.

A gazdasági miniszter szerint egy elérik, hogy az SPP jövőre várható brutális vesztesége fokozatosan kiegyenlítódhet, mivel a következő években a gázárának fokozatos csökkenésére számítanak.

Aki azonban úgy véli, hogy neki nem éri meg a négy év alatti 76 százalékos emelkedés, az köthet egyéves szerződést is az SPP-vel, ha úgy kalkulál, hogy a gáz világpiaci ára már 2024-re is csökkenhet.

Ez esetben jövőre 54 százalékos emelkedést lesz kénytelen elviselni, ha azonban a számítása bejön, akkor 2024-ben akár már csökkenhet számára a gáz ára. A legtöbb elemző azonban a négyéves szerződést javasolja.

Júliusban kicsit csökkenhet a benzin ára

A benzin és a gázolaj ára azonban már a következő hetekben is csökkenhet, legalábbis vannak olyan elemzők, akik erre számítanak.

A kőolaj világpiaci ára ugyanis már két hete csökken, és ez szerintük hamarosan megmutatkozik majd az üzemanyagok árában is.

Az Adatok Pátosz Nélkül (Dáta bez pátosu – DBP) elemzői szerint az árcsökkenés már július elején észlelhető lesz. Persze csak akkor, ha az olajár trendje nem fordul meg a tőzsdéken.

Augusztusban visszajön a koronavírus

A koronavírus azonban nem adja fel, az egészségügyi minisztérium szerint a következő hullám már nyáron megérkezhet, a fertőzöttek száma augusztusban vagy szeptemberben elkezdhet komolyabban emelkedni.

A tárca szakértői szerint azonban az újabb hullám nem lesz olyan súlyos, mint az előzőek voltak, és nem is kell olyan szigorú intézkedésekre számítani, mint tavaly ősszel.

A lakosság jelentős része ugyanis védettsége szerzett vagy az oltás, vagy a betegség átvészelése révén. A veszélyeztetett csoportoknak azonban azt ajánlják, hogy már most viseljenek maszkot.

A tanárok többet kérnek az egyszeri 500 eurónál

Nem nagyon tetszik a tanároknak Igor Matovič (OĽaNO) legújabb ötlete, aki ősszel 500 euró egyszeri támogatással oldaná meg az esedékes béremelésüket. A pénzügyminiszter ezzel az összes közalkalmazottal azonos egyszeri emelést javasol a tanároknak is.

A pedagógus-szakszervezet azonban úgy számol, hogy az 500 euróból adózás után marad 348 euró, ami 12 hónapra vetítve mindössze 29 eurós emelést jelent.

Ez sokkal alacsonyabb a követelt 10 százaléknál, ezért inkább ahhoz ragaszkodnak. Ha nem kapják meg, akkor szeptemberben újra utcára vonulnak.

Lajos P. János