Lényeg Szervezett kupi a parlamentben, majdnem mindenki a gyűlöletre építő politikával mossa a lehetséges választók agyát…

2023. január 27. - 20:41 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Szervezett kupi a parlamentben, majdnem mindenki a gyűlöletre építő politikával mossa a lehetséges választók agyát…
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on isMinden legalább kettőig számolni képes embernek tudnia kell, hogy az államfőnek, Zuzana Čaputovának semmi köze nincs ahhoz, hogy mikor lesznek a parlamenti választások Szlovákiában. A dátum kihirdetése kizárólag a parlament elnökének joga és kötelessége! Miután a szóban forgó dátumot a parlament alkotmányos többséggel – minimum 90 szavazattal – jóváhagyja. Érthető? Ha nem, akkor hagyjuk is „a dagadt ruhát másra” és menjen minden ostoba a padlásra...

Kedden délután szavaznak az előrehozott választások szeptember 30-i időpontjáról

A nap híre, hogy a parlamentben kedden délután szavaznak az előrehozott választások szeptember 30-i időpontjáról. Ezzel kapcsolatban be is érkezett egy igencsak simlis módosító javaslat, mégpedig a Kollár-féle Sme rodina képviselőitől. Lényege annyi, hogy módosítanának azon a legkorábbi határidőn, amikor a parlament elnöke kiírhatja az előrehozott választásokat. Az eredeti határozati javaslatban 130 nap szerepel, tehát Boris Kollár leghamarabb ennyi idővel a választások előtt írhatná ki azt hivatalosan. Ami annyit jelentene, ha megszavazzák a szeptember 30-i időpontot, a hivatalos kiírással május 23-ig kellene várnia. Az első látásra ártatlannak tűnő módosító indítvány viszont ezt a határidőt növelné meg 242 napra. Ez a szám azért nem véletlen, mert azt jelenti, ha megszavazzák a dátumot, Boris Kollár akár már másnap kiírhatja a választásokat. Mondjuk, az eddigi kormánypártok által szorgalmazott szeptember 30. helyett akár az ellenzék által követelt májusi dátum is szóba jöhet. A javaslat beterjesztői ráadásul azzal indokoltak, hogy nem látják be, miért kellene várni a parlamenti választásokkal szeptember végéig.

Ha esetleg valakinek mindebből még nem esett volna le, világos, hogy az eredeti kormánykoalíció egyik pártja, ahogy eddigi tevékenységük során akárhányszor egyéb kormánypártok is, megint partnereik átverésére játszik. Ennek a blöffnek a legnagyobb kárvallotja pedig épp Igor Matovič majdnem pártja, az OĽANO (egyszerű emberek), illetve legutóbbi választási szövetségesei lehetnek. Annál is inkább, mivel ez a szövetség már úgy feloszlott régesrégen, mint a nyári ködök.

Ne is ragozzunk hát tovább, mert az állandó káosz, vagyis egy politikai kupi úgyis átláthatatlan, megfejthetetlen, egyszersmind eleve harcképtelen. Ahogy az egykori Csehszlovákia lúzer hadserege. Amit annak idején maguk a közkatonái tartottak groteszkbe illő „organizovaný bordelnek“, azaz szervezett kuplerájnak...

A Kék Koalíció

Mintha idejekorán átlátta volna ezt a káoszt, Mikuláš Dzurinda, aki pénteken bemutatta csapatát, amellyel új pártjukat, a Kék Koalíciót (Modrá koalícia – MK) akarják építeni. Az alapot Miroslav Kollár pártja, a Spolu jelenti. Ezt a formációt nevezték át a héten a közös projektnek megfelelően. Tárgyalnak a KDH-val, nem kizárt, hogy Eduard Heger is hozzájuk csatlakozik. „Ha a parlament kedden dönt az előrehozott választás időpontjáról, mindegy, hogy mit választ, készen állunk a kampányra” – jelntette ki Kollár.

Dzurindával hétfőn írták alá az együttműködési megállapodást, a Spolu még aznap rendkívüli közgyűlésen döntött a névváltozásról.

Szándékaik szerint a gyűlölködő és a gyűlöletre építő politikával, politikusokkal szemben akarnak építkezni. Nem kis feladat. Pláne ha tudvalévő, hogy Közép-Európában a politikusok jelentős hányada épphogy a gyűlölködő és a gyűlöletre építő politikával mossa naponta a potenciális választók agyát…

Nem lesz „vizitdíj” februártól

Hagyjuk is a politikai kuplerájt, az a fő, hogy nem lesz „vizitdíj” februártól és rendelőket sem kell bezárni, mert megállapodott az egészségügyi minisztérium az orvosokkal. Állítólag!

Úgy néz ki, az egészségügyi tárca 283 millió eurós kiegészítő csomaggal segíti a rendelőket, emellett még energiaár-támogatást is biztosít számukra. Nem mellesleg ez utóbbiról viszont még a gazdasági miniszterrel fognak tárgyalni, ezért a megállapodás csak feltételes.

Míg a kórházi orvosokkal annak idején az utolsó napon, november 30-án jutott dűlőre a kormány, amelyben akkor még Igor Matovič pénzügyminiszternek is nagy befolyása volt, most négy nappal az utolsó határidő előtt született a megállapodás. A megegyezés egyébként egy évre szólna, 2024. január 31-ig lenne érvényes.

Na, meglátjuk, mi lesz ebből… Egyelőre rock and roll!

Magyarország Szlovákia légterének védelmével tulajdonképpen a saját tuljadonú területét védi…?

Ugyanez vonatkozik arra a hírre is, hogy Magyarország bekapcsolódik Szlovákia légterének védelmébe. Legalábbis erről beszélt pénteken Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott szlovák védelmi miniszter, miután Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszterrel tárgyalt Budapesten.

Szóval így. Mindebben az a pozitívum, hogy elvileg mindenki örömködhet kedvére. A szlovák hazafiak ugyanúgy, mint azok a mélymagyarok, akiknek az a véleményük, hogy Magyarország Szlovákia légterének védelmével tulajdonképpen a saját tuljadonú területét védi… Amiben egyébként azért van valami, mert mind Szlovákia, mind pedig Magyarország a NATO tagjai… Egyelőre…!

Kellemes víkendet kívánunk!

Barak László

Címkék: LÉNYEG