Lényeg Új taktikába avat be minket Matovič, aki pontosan tudja, mi kell az országnak

2023. január 19. - 21:21 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Új taktikába avat be minket Matovič, aki pontosan tudja, mi kell az országnak
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Kezd bonyolódni ez a hazai helyzet, ezért néhány mondatban nem árt összefoglalni, hol tartunk most. December közepén megbukott a kisebbségi kormány a parlamentben, és aztán a megbízott miniszterelnöknek nem sikerült új 76-os többséget összegereblyéznie a törvényhozásban. Ezért szinte mindenki az előrehozott választásokról beszél, amihez viszont módosítani kell az alkotmányt. Nem akármikor, hanem a hó végéig, így szól az államfői ultimátum. Az ellenzék meg nem számolt ilyen fejleménnyel, így Robert Ficóék hónapokkal ezelőtt egy népszavazást kezdeményeztek ugyanilyen témában, amire most szombaton kerül sor.

Itt egy új feltétel

Szerdától meg már tudjuk, hogy csak a hét utolsó napján egyeztetnek ismét a leszerepelt négypárti koalíciót adó pártok az előrehozott választásokról, illetve arról, hogy voksolni majd szeptember végén mehessünk. Csütörtöktől az is kiderült, hogy Igor Matovičék váratlanul egy új témát emeltek be annak feltételéül, hogy az alkotmányt hozzáigazítsák az új parlamenti megmérettetéshez. Az OĽaNO ma azt találta ki, hogy sürgősen be kell biztosítani, hogy a mostani választási rendszert ne lehessen csak úgy, egyszerűen módosítani. Mert mi lenne, ha mondjuk legközelebb véletlenül a jelenlegi ellenzék kerülne hatalomra?! Ezért az alaptörvénybe bele akarják foglalni azt is, hogy a vonatkozó törvényt csak kétharmados többséggel lehessen megváltoztatni. Az egyszerű emberekből álló párt vezetője ennek kapcsán azt is elismeri, nem szokványos a politikai szervezete, mert ők kizárólag arra figyelnek, hogy mi lenne a legjobb az ország számára. Ezért még azt is támogatja, ha néhányan - beleértve Eduard Hegert - távoznak majd a mozgalmából. Mert állítólag ez is a taktikájuk része, hogy végső soron így, ilyen nyakatekerten biztosítsák a demokratikus pártok győzelmét a következő választáson.

Minek ide referendum?

Szóval ma Matovičék előhúzták ezt a vadonatúj követelményt, amit vasárnapig lesz idejük ízlelgetni a többi politikai expartnernek. A megbízott kormányfő meg már úgy tudja, biztos össze fog jönni elegendő szavazat a parlamentben az alkotmány módosításához, hogy pár hónappal lerövidíthessék a választási ciklust. Heger ezért is mondja azt, hogy nem vesz részt a szombati referendumon, mert azt értelmetlennek, okafogyottnak tartja a jelenlegi helyzetben. Különben is, mindenki tudhatja, hogy a népszavazás csupán Fico kampányakciója, amit történetesen állami pénzekből finanszíroz, és amivel saját büntetlenségét meg a hatalomba való visszatérését akarja bebiztosítani.

A Smer vezetője meg egészen más nótát fúj. Szerinte a három legfőbb közjogi méltóság köteles lenne tiszteletet és megbecsülést tanúsítani a referendum iránt, mert az a közvetlen demokrácia legmagasabb formája. A köztársasági elnöknek, a házelnöknek és a miniszterelnöknek azt üzente: mindannyiuknak el kell menniük szavazni, és hagyjanak fel a nevetséges trükkjeikkel, akármit is jelentsen ez a megjegyzés.

Februárban veletek ugyanitt

Közben a hazai magyar érdekeltségű pártok is mocorognak. Vagyis barátságosan ismerkednek egymással azok, akiket nem kell bemutatni egymásnak. Csütörtökön egyeztetett ugyanis a Szövetség a Magyar Fórum képviselőivel, mert ez utóbbi mozgalom azt szeretné elérni, hogy ha akármikor is lesznek az új választások, júniusban vagy pár hónappal később, akkor egy közös listán induljanak a szlovákiai magyar politikusok. Ezzel szemben a Szövetség képviselőinek nem tetszik a választási párt ötlete, és Forró Krisztiánék egyelőre nem nagyon látnak más lehetőséget, mint hogy helyet kínálnak a pártjuk listáján a Magyar Fórum képviselőinek. Akik viszont nem nagyon erőltetnék az autonómiával kapcsolatos elképzeléseket. Egy órán keresztül győzködhették egymást a parlamenten kívüli pártok emberei, hogy mi lenne a jó közösségüknek, és végső soron nekik is, de a téma túl komoly ahhoz, hogy csak úgy egymás tenyerébe csapjanak. Így hát abban maradtak, hogy február elején visszatérnek ehhez a kérdéshez. És az időpont kiválasztásába nehéz lenne belekötni.

Hiszen addigra kiderül, a januárból hátramaradó tizenkét nappal mihez kezd a régi-új "kormánykoalíció". Azaz, hogy meg tudnak-e egyezni az előrehozott voksolás időpontjában, annak ellenére is, hogy Matovič állandóan előhúz a cilinderéből valami meglepőt, amin már mulatni sem tudunk.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG