Lényeg Vakcinákat kölcsönözne a kormányfő az EU-s országoktól. Ebben talán több fantáziát lát, mint az oroszok Szputnyikjában

2021. február 25. - 21:15 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Vakcinákat kölcsönözne a kormányfő az EU-s országoktól. Ebben talán több fantáziát lát, mint az oroszok Szputnyikjában
Illusztráció (AP/TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Maratonit tanácskozik Igor Matovič a járványügyi szakértőkkel. Attól is lehet tartani, hogy itt valami komoly dolog készül, amiről majd pénteken hull le a lepel. De addig a veszélyhelyzetet is meg kellene hosszabbítani a parlamentnek. Szóval holnap sok minden kiderül.

A szlovák kormányfő kedd óta mást se csinál, csak a koronavírus szaktekintélyeivel egyeztet. Meg kell oldani a járványhelyzetet, kerül, amibe kerül. Már csak egyet kell aludni ahhoz, hogy bemutassa a nyilvánosság előtt azokat a konkrét óvintézkedéseket, amire a specialisták is rábólintottak. Persze először a koalíciós partnerek ismerkedhetnek meg a tervekkel, aztán jöhet a nagyérdemű publikum.

Veszélyben a veszélyhelyzet meghosszabbítása?

A törvényhozás sem tétlenkedik. Már a második napja tárgyal a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, amely kérdésről majd csak pénteken szavaznak a képviselők. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor március közepéig marad ez a rendkívüli helyzet. Ha viszont a kormánykoalíciós gépezetbe homokszem kerül, azaz holnap délelőtt nem jön össze elég szavazat, akkor Matovičék bajba kerülhetnek. Mert akkor maholnap hivatalosan is véget érhet ez a veszélyhelyzet, és a kormány kezét gúzsba kötné az új állapot.

A kabinet ugyanis csak ilyen - veszélyhelyzetes - körülmények között rendelhet el gazdasági mobilizációt, erre pedig elsősorban akkor lehet szükség, ha az egyes kórházakat át akarják alakítani COVID-kórházzá, ahogy például tették pár hete a galántai gyógyintézettel is. Az ellenzék persze mást lát a szándék mögött és arra hegyezi ki a történetet, hogy a kormány attól fél, ha nem lesz meghosszabbítva a veszélyhelyzet, akkor újra szabad lesz tüntetni, és akkor az emberek az utcára vonulnak, mert elegük van a gyakran átgondolatlannak tartott óvintézkedésekből.

Segíthetnek a németek

A vakcinákért folytatott küzdelem közben cseppet sem lankad. A kormányfő csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Szlovákia tárgyalásokat folytat az európai uniós tagállamokkal, milyen feltételek mellett lehet egyik-másik országtól kölcsönözni oltásokat, amik a raktáraikban porosodnak. Matovič szerint ilyen manőverrel sikerülne áthidalni a problémát, amit az okoz, hogy eddig a vártnál kevesebb vakcina érkezett az országba. A szlovák miniszterelnök azt állítja, Angela Merkel német kancellár felajánlotta azt is, hogy a hazai pácienseket átszállíthassák Németországba, ha erre igény mutatkozna. Még szerencse, hogy most éppen csökken a szlovákiai kórházakban ápolt páciensek száma, de ez bármikor változhat.

A Szlovákiában használatos oltóanyagok viselkedésével még a szakértők is csak most ismerkednek. Állítólag egyelőre nem lehet tudni, mennyire hatékonyak a védőoltások a koronavírus mutációi ellen. Egyes tanulmányok ugyanis arra világítanak rá, hogy a vírus dél-afrikai vagy a brazil változatával nehezebben veszik fel a küzdelmet, bár ezek az oltások a súlyos betegség kialakulásának megelőzésére alkalmasnak tűnnek. Némileg megnyugtató, hogy az amerikai Pfizer gyógyszergyár már azon kísérletezik, hogy a szokványosnak elfogadott kettő darab injekció után egy harmadik adag oltás védelmet nyújt-e a vírus mutálódott változataival szemben.

Trnka idén nem megy New Yorkba

A tavaly februári kormányváltás óta megszokhattuk, hogy ami Szlovákiában hírértékkel bír és egyáltalán nem függ össze a koronás nyavalyával, az nagy valószínűséggel valami korrupciós üggyel kapcsolatos fejlemény lehet. Ilyenből csütörtökre kettő is jutott.

Egyrészt az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, megtiltja Dobroslav Trnka volt főügyésznek és fiának, hogy belépjenek az Egyesült Államok területére. Ezt Washington azzal magyarázza, hogy a maffialistás Marian Kočner haverjaként és egyben csicskájaként számontartott Trnka több súlyos megvesztegetési botrányban érintett. Ezek közül a legismertebb, a Gorilla-felvétellel kapcsolatos eset irata éppen a napokban került a megtisztulásnak indult ügyészség asztalára.

Kičura is veszteg marad

További fejlemény a korrupcióellenes hadművelet terén, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében mégis rács mögött marad az Állami Tartalékalap korábbi főnöke, a Robert Fico fémjelezte Smer embereként megismert Kajetán Kičura. Ez a pénzmosással vádolt érdekes nevű személy az, aki tavalyi lekapcsolásáig szorgalmasan tömte aranyrudakkal a széfjét és ami nem fért be oda, abból meg egymás után vásárolta fel a pozsonyi belvárosi lakásokat.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG