Lényeg Vannak, akik belahalnak a bűneikbe, és van, aki halálkomoly ügyekre borítana fátylat...!

2023. január 20. - 20:14 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Vannak, akik belahalnak a bűneikbe, és van, aki halálkomoly ügyekre borítana fátylat...!
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Kóstolgat bennünket a tél, de Dél-Szlovákiában csak azért sincsen hó még mindig! Bezzeg Közép-Szlovákiában…! Meg északon…! Van belőle már több mint elég! Hát nem a szlovmagy népesség van diszkriminálva már megint…?! Még az időjárás sem képes megkönyörülni a szegény kisemmizett, üldözött magyar embereken… Hacsak nem szólunk Igor „magyar“ csicskáinak, hogy intézkedjenek. Izibe! Ahogy a befagyasztott nyugdíjak „kifagyasztása“ ügyében... Legalább a „bátor” sóderolás szintjén... Hajrá!

Már megint kilóg a lóláb

Talán világos, hogy a közéleti műbalhék gerjesztőinek és azok kritikátlan fogyasztóinak kigúnyolásáról van szó. Vannak vannak ugyanis tömegével, akiket bármilyen műbalhéval, és kamu rizsálással tetszés szerint lehet az orruknál fogva vezetni... Gond akkor van, ha halálkomoly ügyekre borítanának fátylat felelős posztokra ültetett illetékesek.

Ilyen figura Maroš Žilinka főügyész, aki újra egy tollvonással szüntetett meg egy bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást. Akárcsak a speciális ügyész döntését, aki elutasította a gyanúsított eljárás megindítása miatt benyújtott panaszát.

Žilinka nem először barmolt bele a bűnüldözési munkába a hírhedt 363-as jogszabály alapján, amely lehetővé teszi a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen jogerős ügyészi vagy rendőri határozatokat. Amennyiben azok törvénysértők. Szerinte! Ráadásul, ha így határoz, még csak fellebbezésre sincs lehetőség. Pénteken például a Kollár-féle párt parlamenti képviselője, Martin Borguľa ügyében állította meg a vizsgálatot. Amely azért folyt ellene, mert még 2018-ban 50 ezer euró kenőpénzt fizetett egy konkrét személynek, hogy a NAKA által ellene folytatott büntetőeljárást elsimítsák. Akkor azzal gyanúsították, hogy befolyásolta a Pozsonyi Vízművek közbeszerzéseit…

Hát nem egyértelmű, hogy már megint kilóg a lóláb? Dehogynem!

Épp ezért lett elege a főügyészből és borította föl asztalt az államfő, Zuzana Čaputová. Bejelentve, hogy napokon belül megtámadja az Alkotmánybíróságon a 363-ast.

Végre! Így vélekedik minden normális ember. Már a törvénytisztelők. Akiknek semmiképpen nem fér bele, hogy a törvény egyik legfőbb őreként egy csomó trógert mentsen meg a főügyész. Sógor-koma, illetve politikai vagy üzleti alapon. Más kérdés, hogy azok a politikusok, akiknek nyilvánvalóan vaj van a fején, és többszörösen megértek a kóterre, most is bazi nagy gyalázkodásba kezdenek Čaputová címére... És bármennyire hihetetlen, van egy csomó gazember, nem beszélve a sleppjeikben szavaló ostobákról, akik ennek is képesek tapsolni...

Késő bánat, ebgondolat...!

De ha már itt tartottunk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a megbízott kormányfő vett egy mély lélegzetet és kibökte, az volt a legnagyobb hiba, hogy anno Maroš Žilinkát választotta főügyésszé a kormánykoalíció. Itt tegyük hozzá, nemhogy a kormánykoalíció, hanem majdnem az egész parlament, méghozzá gazemberestül! Értsd, Robert Fico and gang… Hiszen a 150 tagú parlamentben 132 szavazatot kapott 2020-ban Žilinka!

Ez van. Mindehhez csak annyit lehet hozzáteni, hogy késő bánat, ebgondolat...!

Minden jó, ha vége van…!

De legalább fel lett végre derítve az 1999-es dunaszerdahelyi vérengzés, megvannak a Pápay-klán gyilkosai. A magyar és a szlovák rendőri vezetés pénteken délelőtt tartott sajtótájékoztatót az 1999-ben Budapesten megölt Döcher György meggyilkolásának hátteréről és a szintén 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság felderítéséről, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

A sajtótájékoztatóra a magyar Országos Rendőr-főkapitányság szervezésében került sor Budapesten. A tájékoztatón részt vett a magyar országos rendőrfőkapitány, Balogh János, valamint Hamran István szlovák országos rendőrfőkapitány, Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, illetve Jeney Áron, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója.

Itt tették közhírré, hogy Pápay-klán 1999-es leszámolása kapcsán a közeljövőben Bodoky Károly, Haris Sándor "Turek", Kádár Krisztián és V. Richárd kerülhetnek a vádlottak padjára. A gyilkosok társasága egyébként azért foghíjas, mert a többi gyanúsított - konkrétan Raisz Szilárd, Raisz Csaba, Szerencsés Zoltán, Reisz Andor, valamint a megrendelő Sátor Lajos - már mind halott.

Ennyi. Tanulság: Minden jó, ha vége van…!

Barak László

Címkék: LÉNYEG