Lényeg Vannak magyarok, akik szerint eddig túl kevés gyereket gyilkoltak meg az oroszok, de bombameglepetések bármikor születhetnek 

2022. november 23. - 21:28 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Vannak magyarok, akik szerint eddig túl kevés gyereket gyilkoltak meg az oroszok, de bombameglepetések bármikor születhetnek 
Fotó: Nexta_TV

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Egyre "büszkébbek" lehetünk a magyarságunkra, olyan hitvány események zajlanak itthon is, meg Brüsszelben.

Szégyen és gyalázat

Nem sokkal azt követően, hogy a Szövetség elnöke adott egy "szenzációs" interjút, amiben képtelen volt a republikás fasisztáknak fityiszt mutatni, jött egy európai parlamenti szavazás, ahol meg a "legmagyarabb" magyarok, a fideszes képviselők viselkedtek felháborítóan. Az Orbán Viktor-féle párt uniós "különítménye" minden tagjának bizonyára lebénult az ujja, mert szerdán nem tudták megnyomni azt a gombot, amivel jelezték volna, egyetértenek azzal a megállapítással, hogy Oroszország egy terrorállam. Rosszabb esetben az is magyarázatként merülhetne fel, hogy szerintük Moszkva "különleges katonai hadműveletében" biztos nem öltek meg elég gyereket, nem erőszakoltak meg elegendő nőt, és szétbombázott városaikban nem dideregnek eléggé az ukrajnai civilek. Szerencsére nem kellett a rezsiharcba belezavarodottak szavazata ahhoz, hogy az Európai Parlament Oroszországot a terrorizmust támogató országok közé sorolja, de az újabb moszkovita dörgölőzésük miatt a szégyen árnyéka ránk is vetül. Hiszen akinek vannak nem magyar ismerősei, annak az oroszok februári agressziója óta már biztos feltették a kérdést, miért viselkedhet a budapesti politika ennyire gyalázatosan.

Szóljatok már annak a harcosan békepártinak!

Aztán most, egy-másfél napig pironkodhattunk a földink miatt is, mert a Marian Kotleba zsebéből előbújó csőcselékre nem tudott a legnagyobbnak tartott hazai magyar párt vezetője rosszat mondani. Még jó, hogy a fasiszta-simogató "pártelnökünk" mellett dolgoznak normálisan gondolkodó emberek, akik megpróbálták helyre tenni a kérdést. Mózes Szabolcs, a tömörülés alelnöke szerint például a Szövetség egyetlen szélsőséges párttal sem fog együttműködni. És ez azt is jelenti, hogy Forró tévedett, amikor nem zárta ki a kooperáció lehetőségét a ĽSNS-ből kivált fura fazonok által alapított Republikával. Egy kicsit fel lehet tehát lélegezni, hogy mi ideát talán nem vagyunk annyira menthetetlenek, bár ahhoz azért az is hasznos lenne, ha valaki nyilvánosan elmagyarázná a Szövetség irányítójának azt is, hogy lehet bármennyire is békepárti valaki, attól még a szomszédság nem lesz a harmónia szigete, ha fegyvertelenül a sorsukra hagyjuk az ukránokat.

Könyörög a kormányfő

Közben zátonyra futottak a tárgyalások a kormány és az Orvosszakszervezet között, mert a kormányfő szerint a LOZ kedden este újabb követelésekkel állt elő, amelyek további milliókat igényelnének a költségvetésből. Nem babra megy a játék, a jövő héten 2100 orvos távozhat a kórházakból, ami alapjaiban rengetné meg a szlovákiai egészségügyet. A miniszterelnök is tudatában van ennek, és azzal a könyörgéssel fordult a felmondásukat benyújtott dokikhoz, hogy maradjanak a rendelőikben, mert az országnak szüksége van rájuk. Hogy mennyire van így, Eduard Heger az egyeztetések csütörtöki fordulóján elmondhatja az érintetteknek. De azt is látnia kell, hogy a felmérések azt mutatják, a lakosság 83 százaléka aggódik, hogy az orvosok tömeges felmondása miatt mi lesz az ellátással.

Egy meg egy az kettő

A kormánypártok is nyugtalankodhatnak, mi lesz velük, ha a jövő évi költségvetést nem tudják a parlamentben elfogadni. Amennyiben ugyanis nem sikerül megszavazni az új büdzsét, akkor úgynevezett költségvetési provizórium lépne életbe, ez pedig azt eredményezné, hogy a kormánynak az előző évre érvényes költségvetés alapján kellene gazdálkodnia. Ilyen esetben azonban nem minden mehetne az előzetes tervek szerint. Erre figyelmeztet a munkaügyi miniszter is, aki úgy látja, ha a törvényhozásban nem menne át az év legfontosabb törvénye, akkor a szaktárca nem lenne képes 2023-ban 900 millió euróval támogatni a háztartásokat az energiaárak növekedése miatt. És az nem lenne annyira mulatságos. A kisebbségben működő kabinet egyelőre ebben a kérdésben nem áll nyerésre, de olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet. Még az is, hogy világbajnokságon Japán focistái fordítani tudnak a németek ellen, lemásolva azt, amit Szaúd-Arábia csapata tett Argentína válogatottjával. Szóval, csak legyünk nyitottak a bombameglepetésekre, aztán lesz, ami lesz.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG