Lényeg Zajlik az élet, mintha Putyin feleségül kérte volna Zelenszkij lányát, és a gazdasági világválság nem is a Földön, hanem a Holdon ágaskodna

2022. szeptember 23. - 21:27 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Zajlik az élet, mintha Putyin feleségül kérte volna Zelenszkij lányát, és a gazdasági világválság nem is a Földön, hanem a Holdon ágaskodna
Illusztráció -TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Vásáron etetik Csallóköz népét és Dunaszerdahely szerda majdnem olyan zsúfolt autókkal mint New York. A libamáj, a pecsenye és kolbász ára az egekben, kárpótlásul viszont minőségi kulturális programokkal kárpótolják a nagyérdeműt. Ezt el kell ismerni minden tárgyilagos vásározóknak. Akiknek óriáskereket is szerváltak, elvégre a helyiérdekű politikusok októberben önkormányzati és megyei választásokon pályáznak majd a voksaikra.

Alkalmi szövetség Pellegrinivel

Könnyen előfordulhat, hogy kora tavasszal meg már parlamenti választás is lesz, hiszen Sulíkék összefogtak Pellegrinivel, hogy kiebrudalják a legerősebb parlamenti kormánypárt elnökét, Igor Matovičot a pénzügyminisztériumi bársonyszékből.

Ezen egyébként csak a legmálébb állampolgárok csodálkozhatnak, hiszen, ha Matovičot korsónak tekintjük, vele született, hogy előbb-utóbb eltörik. Merthogy annyit járt arra a bizonyos kútra...! Vagyis olyan kendőzetlenül mocskolta koalíciós partnereit éjjel-nappal, mintha velük szemben nyerte volna meg annak idején a választásokat. Úgy működött a kormánykoalícióban mint egy elszabadult hajóágyú. Összevissza lövöldözött a szociális hálón, mint egy mindenhez is értő falusi fontosjózsi, aki azt hiszi magáról, hogy egyszerre filmsztár, geopolitikai szakértő meg helikopter...

Az SaS képviselőinek nyilván ezért sikerült összeszedni a menesztéséről szóló indítványra gyűjtött szavazatokat. Alkalmi szövetségre lépve Peter Pellegrini ellenzéki pártja, a Hlas, képviselőivel és két független honatyával. Egyelőre nem tudni mi lesz mindebből, elég az hozzá, hogy nemrég maga Matovič posztolta a neten, ha menesztenék tisztségéből, akkor az SaS visszatérhet a kormányba. Ami viszont azt jelentené, hogy mégsem kell majd előrehozott parlament választásokon megvívni a hatalomért. Szóval zajlik az élet, mintha Vlagyimir Putyin feleségül kérte volna Volodimir Zelenszkij lányát, és a gazdasági világválság nem is a Földön, hanem a Holdon ágaskodna. Hát nem mulatságos?

Előbb-utóbb eldőlhet a borjú

Miközben egyértelmű, hogy egy képzeletbeli 100 eurós bevásárlókosár, amely 15 általános cikkből, többnyire alapvető élelmiszerekből áll, 2021-ben még csak 89 euróba került, tíz évvel ezelőtt pedig mindössze 79 eurót kellett érte fizetni. Erre a nyilvánvaló drágulásra, mondhatni, rekordinflációra a Hospodárske noviny hívta fel a figyelmet. Ha esetleg nem lenne úgyis nagyon tuti bárki számára, akik a napi bevásárlást gyakorolják.

A lap összehasonlította az egyes élelmiszerek mennyiségét is, amelyeket a múltban lehetett vásárolni azon az áron, amennyiért jelenleg egy kilogramm kenyeret, csirkét és burgonyát lehet kapni. Tavaly 1,2 kilogrammot vehettünk az említett termékekből – ez 20 százalékos eltérés. Egy évtizeddel korábban 1,33, 1,23 és 1,52 kilogrammra jönnek ki a mennyiségek.

Szóval lehet ugyan izmozni meg gatyaletolással viaskodni a politikai porondon, de előbb-utóbb eldőlhet a borjú a legnaivabb szemlélőben is. És akkor lesz itt akkora balhé, hogy még a halottak is beleizzadnak…

Csöbörből vödörbe?

Egy ilyen prognózis látszik kirajzolódni az IPSOS közvélemény-kutató ügynökség legfrisebb felméréséből is. Egyértelmű, hogy pillanatnyilag sem a Hlas, a Smer és a Republika alkotta ellenzék, sem az OĽaNO, kiegészülve a PS-szel, az SaS-szel és a KDH-val nem tudnák megszerezni a parlamenti többséget. Mindkét formációnak szüksége volna a Boris Kollár-féle Sme rodinára. Ami ugye azt jelenti, hogy csöbörből vödörbe jut az ország népe.

További párt egyébként be sem szagolhatna a parlamentbe, amelyikek pedig kívül maradnának, azok már szinte a haldokláson is túl vannak.

Két százalék feletti eredményt érne el például az SNS, az ĽSNS. A szlovmagy Szövetségről nem is beszélve, amelynek konkrétan 2,1 százalékra sikerült leásnia magát a nihil küszöbére! Úgy néz ki, ott is marad a Magyar Fórummal egyetemben. Addig biztosan, amíg a nemzeti sebfelvakarás, a köldöknézés és egymás szemen köpködése lesz a szövetségi „úrhölgyek” és “urak” központi programja. Vagy talán nem így néz ki egy Vígan megyünk tönkre című jelenet…?

Barak László

Címkék: LÉNYEG