Lepattanhat a lakat az életfogytiglanos Jozef Roháč szájáról

2017. november 2. - 21:43

Perújítási nyomozást rendelt el a magyarországi fellebviteli bíróság az 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében, és ennek kapcsán a merénylet elkövetése miatt életfogytiglanra ítélt Jozef Roháč is szóhoz juthat.

Lepattanhat a lakat az életfogytiglanos Jozef Roháč szájáról
Fotó: TASR

A két évtizede négy emberéletet követelő merényletre való felbujtással is vádolt Portik Tamás ügyvédje néhány héttel ezelőtt nyújtott be perújítási kérelmet az ügyben. Ezt az ügyészség elutasító javaslattal küldte tovább a fellebviteli bíróságnak (konkrétan a magyarországi négyszintű ítélkezés utolsó előtti hatóságának, az úgynevezett ítélőtáblának), amelyik viszont most mégis úgy döntött, hogy újra nyomozni kell a merénylet ügyében – tudta meg a Hír TV.

Ahogy arról korábban a portálunk is beszámolt, a robbantással kapcsolatban a televízió Riasztás című műsorának Jozef Roháč már nyilatkozni akart, de ezt az „országos börtönparancsnok” pár héttel ezelőtt megtiltotta neki. Most viszont valószínűleg őt is meghallgatják majd.

Szikinger István, Portik jogi képviselője most azt nyilatkozta, olyan információ jutott a birtokába, amely megalapozhatja védence ellen hozott ítélet lényeges megváltoztatását. “Merem remélni, hogy esetleg megpróbálják Roháčot is meghallgatni.

”Az említett merénylet végrehajtása miatt -is- életfogytiglanos szlovák elítélt vádlott volt ebben az ügyben, tehát tanúvallomást még nem tett, tanúvallomást másra vonatkozóan viszont nyugodtan tehet és az is új bizonyíték volna” – szögezte le az ügyvéd.

Mint ismeretes, az Aranykéz utcai robbantás egy pokolgépes merénylet volt 1998. júliusában, Budapest belvárosában, a Váci utcától pár méterre. A nagy erejű bombatámadásban három ártatlan kívülálló is életét vesztette, ahogy a robbantás célpontja is, az „olajozásban” nyakig elmerülő Boros Tamás. Ennek az olajszőkítésnek is becézett eljárásnak a lényege az volt, hogy az üzemanyagként való használatra alkalmatlanná tett gázolajból kémiai úton használhatót állítottak elő. Az olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális „üzletágaként" egyes becslések szerint több százmilliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést.

A célpontként beazonosított Boros az említett „olajügyekben” ekkoriban már a rendőrség első számú besúgója volt, amiért az Aranykéz utcai esetig már többször próbálták megölni. A nyomozás során került a látókörbe a szintén „vállalkozó”, Portik Tamás, aki a bíróságok szerint felbérelhette Jozef Roháčot a bűncselekmény elkövetésére.

A lévai születésű, magyarul jól beszélő, többszörös bérgyilkosság miatt rács mögé dugott Roháčnak életfogytiglanosként nincs sok vesztenivalója, viszont annál több érdekes információval rendelkezik a szlovákiai és magyarországi szervezett alvilág ügyes-bajos dolgait illetően.

(sp)