Lépett a minisztérium, hogy ne lehessen soron kívül vakcinához jutni

2021. április 6. - 20:07 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium kedden módosította a COVID-19 betegség elleni oltásra való jelentkezés feltételeit úgy, hogy ne lehessen visszaélni a regisztrációval. 

Lépett a minisztérium, hogy ne lehessen soron kívül vakcinához jutni
Illusztráció (AP/TASR)

Azok, akik az első fázisban jogosultak az oltásra, ezután is a megszokott módon jelentkezhetnek az ún. elektronikus váróterembe, de csak azt követően kapnak időpontot az oltásra, hogy a munkáltató igazolta az általuk feltüntetett adatokat.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy az oltásra jogosult alkalmazott bejelentkezik a váróterembe (https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia). Ezt követően a munkáltató felveszi a kapcsolatot az egészségügy-minisztériummal az ockovanie.faza1@health.gov.sk e-mail címen keresztül. A tárca szakemberei ezután adatokat fognak kérni a regisztrált alkalmazottról, ilyen módon azonosítva és ellenőrizve őt.

Az első fázisban az egészségügyi dolgozók, az orvostanhallgatók, az egyéb kórházban dolgozó alkalmazottak, a szociális munkások, a mentősök, a kórházlelkészek, illetve a szociális intézetekben szolgálatot teljesítő lelkészek, a mobil tesztelőállomások tesztalanyokkal érintkező alkalmazottai, a marginalizálódott roma közösségekben vagy hajléktalanokkal dolgozó szociális alkalmazottak, illetve a tesztelőállomásokon vagy az egészségügyi intézetekben segédkező katonák, rendőrök és tűzoltók jogosultak az oltásra.

A múlt héten a Paraméter is beszámolt arról, hogy az interneten terjed egy útmutató, miként lehet „meggyorsítani” azt, hogy valaki soron kívül hozzáférjen a vakcinához. Egyik olvasónk kipróbálta, és működött a dolog.

(TASR/para)