Lépett a U.S. Steel – leállítják az egyik kohót, elbocsátásokra készülnek

2022. szeptember 7. - 16:01 | Belföld

Elbocsátásokat harangoztak be a kassai U.S. Steel vasműben, közben pedig bejelentették, leállítják az egyik nagy olvasztókemencét.

Lépett a U.S. Steel – leállítják az egyik kohót, elbocsátásokra készülnek
Fotó: TASR - illusztráció

A tervek szerint 60 napra állítják el az egyik kemencét a háromból. A vezetőség szerint előre tervezett leállásról van szó, amely összefügg az energiaárak alakulásával.

Ezzel egy időben kénytelenek alkalmazottakat is elbocsátani. A TV Noviny.sk azt írja, néhány nappal ezelőtt kénytelenek voltak kiegészítést csatolni a kollektív szerződéshez egy bizonyos motivációs program formájában. Ez alapján minden alkalmazott, aki önszántából távozik a cégtől szeptember 13-ig, tehát megegyezéssel felmondja a munkaszerződést, nagyobb összegű egyszeri lelépőpénzt kap.

Az összeg nagysága attól függ majd, hogy az alkalmazott mennyi ideig dolgozott a cégnél. A televízió információi szerint az átlagbér 10-14-szeresével lehet számolni.

A kassai vasműben egyébként április óta sztrájkkészültség van érvényben. A szakszervezetek a heti 35,5 órás munkaidő megőrzését és a bérek 80 eurós tarifás emelését követelték. Ezzel továbbra sem ért egyet a cég vezetése, így valós sztrájkveszély is fenyeget.


(tvnoviny.sk)