Lépked felfelé a ranglétrán az az ügyész, aki "tökön rúgta" a titkosszolgálat körül szimatoló nyomozót

2022. március 4. - 13:48 | Belföld

"Ha tökön rúgod, adok egy puszit a homlokodra" - ez az emlékezetes mondat több mint 26 éve hangzott el, amikor a nyilvánosságra került egy titokban rögzített hangfelvétel, amin Ivan Lexa, az akkori SIS-igazgató és Vladimír Mečiar kormányának belügyminisztere, Ľudovít Hudek egyeztet. A történet egyik szereplője meg szépen kapaszkodik felfelé a ranglétrán.

Lépked felfelé a ranglétrán az az ügyész, aki "tökön rúgta" a titkosszolgálat körül szimatoló nyomozót
Lexa jól elvan, de az ügy végére még nem került pont (Fotó: TASR)

Az említett három és fél percig tartó telefonbeszélgetés során kedélyesen arról egyeztettek, hogy hogyan válnak meg gyors ütemben az államfő fiának elrablása ügyében kutakodó nyomozótól, aki akkoriban már a titkosszolgálat körül szimatolt.

Az ügyet egy bizonyos Peter Vačok vizsgálta és arra a bizonyos telefonhívásra 1995. október 16-án került sor, amelyet valaki a titkosszolgálatnál felvett. Másnap, október 17-én a pozsonyi ügyészség illetékese, Róbert Vlachovský már intézkedett is, és elvette Vačoktól az ügyet. Ezt azzal indokolta, hogy a Legfőbb Ügyészségtől büntetőfeljelentés érkezett hozzá, amelyet Lexa tett. Ez a Vlachovský ejtette a Vačok által a titkosszolgálat két tagjával szemben megfogalmazott vádakat is, megalapozatlannak nevezve azokat.

Vlachovský annak ellenére döntött így, hogy

az egyik vádlott, Oskar Fegyveres elismerte, hogy a SIS tagjaként részese volt a megbízatásnak, és felvázolta az emberrablás teljes menetét.

Vačok helyett aztán egy bizonyos Jozef Číž nyomozó vette át az iratokat, és az ügy süllyesztőbe került. Ifjabb Michal Kováč Ausztriába rablása a Mečiar-korszak egyik legsúlyosabb ügye volt, amely a mai napig tisztázatlan maradt.

A SME lap már 2017-ben arról tájékoztatott, hogy míg a volt nyomozónak, Vačoknak és akkori felettesének, Jozef Šáteknek el kellett hagyniuk a rendőrséget, Vlachovský lépegetett előre a ranglétrán és egészen a Legfőbb Ügyészségig jutott. Egy darabig a bűnözés elleni osztály vezetésével bízták meg ideiglenesen, de pár napja pedig már a részleg rendes vezetőjévé választották. Sikeresen szerepelt ugyanis a február közepére kiírt pályázaton, amelyen egyedüli jelöltként vett részt.

Most a főügyészen, Maroš Žilinkán a sor, hogy eldöntse, kinevezi-e az ilyen múlttal rendelkező ügyészt az új pozíciójába.

Ifj. Kováčot 1995 augusztusában a SIS emberei elrabolták, alkohollal elkábították, majd egy autó csomagtartójában átfurikázták az ausztriai Hainburgba azzal a szándékkal, hogy az ottani hatóságok majd jól letartóztassák, mivel a férfi ellen egy büntetőügyben nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. Az emberrablás mögött az állt, hogy a köztársasági elnök nem volt hajlandó teljesíteni az akkori kormányfő, Vladimír Mečiar minden óhaját, aki bosszút akart állni az elnökön, illetve a fián. A feltételezések szerint az akkori kormányfő ehhez a piszos munkához használta fel a titkosszolgálatokat.

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság decemberi döntése értelmében folytatódhat az eljárás az egykori államfő fiának elrablása az ügyében, amivel a Pozsony III Járásbíróság foglalkozhat.

(Sme/para)