Lerövidítenék a karantént a Covid-pozitívak számára a szlovákiai szakemberek

2021. szeptember 3. - 13:39 | Belföld

A minisztérium tanácsadó szerveként működő egészségügyi szakmai konzílium több témáról és értekezett, ezeket foglaljuk össze alább.

Lerövidítenék a karantént a Covid-pozitívak számára a szlovákiai szakemberek
Illusztráció - Pixabay.com

A Tvnoviny.sk szerint a megtárgyalt témák egyike a Covid-pozitívak izolációjának hossza volt, amivel kapcsolatban a konzílium javaslata, hogy a jelenlegi 14 napról 10 napra rövidítsék le azok számára, akiknek nem kell leteszteltetniük magukat a végén. Ennél a javaslatnál tudományos feljegyzésekre hivatkoznak, és ez volt igazából az iskolák kérése is a tanév előtt.

A konzílium azt is javasolja, hogy azok számára, akik a karanténjuk 5. vagy 6. napján mennek PCR-tesztre, és annak eredménye negatív lesz, a 7. napon befejezhessék a karantént. Tehát amennnyiben a negatív PCR-teszt után nincsenek tüneteik, lezárhatják az izolációt.

A megvitatott témák között volt a harmadik adag vakcina beadása is, ezen belül is arról tanácskoztak, hogy a járvány szempontjából rizikós csoportok tagjai kapjanak-e. A téma nyitva maradt, további nemzetközi szaktekintélyek véleményét szeretnék kikérni az ügyben.

A szakmai konzílium javaslatairól az egészségügyi minisztériuim szóvivője, Zuzana Eliášová szerint a tárca, illetve a Közegészségügyi Hivatal is tanácskozni fog.

(Tvnoviny.sk)