Lesújtó jelentést írt a Kuciak-gyilkosság vizsgálatát ellenőrző EP-delegáció!

Egy 39 oldalas jelentést írt kétnapos szolgálati útjáról az Európai Parlamentből érkezett hattagú ellenőrző delegáció.

Lesújtó jelentést írt a Kuciak-gyilkosság vizsgálatát ellenőrző EP-delegáció!
A delegáció tagjai Nagymácsédon emlékeztek meg a meggyilkolt fiatalokról (Fotó: TASR)

Az Európai Parlament különleges ellenőrző delegációt küldött múlt héten szerdán Szlovákiába, hogy végezzenek vizsgálatot Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban.

A hattagú delegáció tagja a német Ingeborg Grässle az Európai Néppártból, a brit Claude Moraes a szocialista frakcióból, a lengyel Ryszard Czarnecki az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjából, a holland Sophia in't Veld a liberálisok és demokraták szövetségéből, a magyar Jávor Benedek, a zöldektől, illetve az olasz Marco Valli, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoportból. A delegáció két elnöke Grässle és Moraes volt.

A delegáció tagjai a két nap alatt találkoztak a kormány tagjaival, a végrehajtó szervek vezetőivel, újságírókkal és különféle szervezetek képviselőivel. Az ellenőrzés során értékelték az alapvető jogok tiszteletben tartását, időközben pedig több kulcsfontosságú megállapítást is tettek.

Az egyik az, hogy Szlovákiában erős bizalmatlanság uralkodik az intézményekkel szemben.

A delegáció tagjai hangsúlyozták, hogy az állam alkotmányi és törvényhozási rendszere összhangban van az európai uniós normákkal, de hatalmas aránytalanság van a törvényhozás elmélete és annak a gyakorlatban történő érvényesítése közt.

Egy másik megállapítás szerint a végrehajtó szervek okozzák a legnagyobb problémát.

Ezen kívül arra is felhívták a figyelmet, hogy számos olyan tényező van, amely veszélyeztetheti a nyomozás és a büntetőeljárás függetlenségét, a delegáció tagjai ugyanis úgy látták, hogy

az ügyészek, illetve a rendőrségi vezetőség tagjainak kiválasztása erősen politizált.

A delegáció azt is kifogásolta, hogy jelenleg a belügyminisztérium válthatja le a rendőrfőkapitányt, illetve azt is, hogy nem létezik semmilyen független ellenőrzés ezzel kapcsolatban.

Az ellenőrző bizottság tagjai szerint csakugyan aggodalomra ad okot a korrupció elleni harc eredménye az országban, eddig ugyanis csak kisebb korrupciós ügyek végére került pont, magasabb körökben semmilyen korrupciós ügy nem zárult ítélethozással.

Az újságírók képviselete rámutatott arra is, hogy az elmúlt időszakban a politikusok nyomást gyakorolnak az újságírókra, valamint újságíró-ellenes hozzáállás alakult ki. Végül kifogásolták az újságírók biztonságának hiányát.

A delegáció néhány tagja aggodalmát fejezte ki a maffia és a szervezett bűnözés jelenléte miatt az országban: az EP-képviselők ismét felhívták a figyelmet a szervezett bűnözés elleni harc fontosságára, valamint annak kivizsgálására, hogy valóban figyelmeztették-e korábban Szlovákiát a maffia jelenlétére.

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban, az európai hivatalok teljes mértékben kötelességet vállalnak a gyilkosság felderítésében. Az EP-képviselők hangsúlyozták a szlovákiai és a nemzetközi nyomozócsoportok együttműködésének fontosságát.


TASR/para