Lesújtóak a novemberi halálozási adatok Szlovákiában

2021. december 28. - 11:11 | Belföld

Csaknem 2500-zal többen haltak meg novemberben, mint az előző évek novemberi átlaga.

Lesújtóak a novemberi halálozási adatok Szlovákiában

2021 novemberében 7 167 személy halt meg Szlovákiában, ami csaknem 2500-zal több, mint az előző évek novemberi átlaga. A többlethalálozási arány novemberben elérte az 53 százalékot. A koronavírus-fertőzés volt a második leggyakoribb halálok.

A legmagasabb többlethalálozási arány a 65 és 74 év közöttiek korcsoportjában volt.

"A teljes halálozási ráta 2021 novemberében meghaladta az 50 százalékot, ami a negyedik legmagasabb adat ebben az évben és az ötödik legmagasabb a világjárvány kezdete óta. A halálozások számának növekedését a COVID-19 jelentősen befolyásolta. Novemberben összesen 1443-an haltak meg a fertőzés következtében, ami háromszor annyi, mint októberben, és több mint 15 százalékkal több, mint tavaly novemberben” – mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népesedésstatisztikai főosztályának igazgatója.

Podmanická hozzátette, a járványhelyzet romlása a járvány kezdete óta a 65-74 éves korosztályban nyilvánult meg leginkább. „Az idei év nagyon rossz első hónapjaiban a fiatalabb időskorúak halálozási aránya mintegy megkétszereződött, most novemberben 72 százalékos volt" – tette hozzá.

Ami az egyes régiókat illeti, havi viszonylatban Kelet-Szlovákiában, valamint Besztercebánya megyében romlott a legnagyobb mértékben a járványhelyzet. A rekord Kassa volt, ahol az októberi 24 százalékról novemberre 78 százalékra ugrott a többlethalálozási arány” – pontosították a szakértők.

Eperjes megyében volt a legrosszabb a helyzet, ahol az előző évekhez képest 95 százalékkal többen haltak meg – tájékoztatott kedden a Statisztikai Hivatal. Ezzel ellentétben a helyzet októberhez képest csak kis mértékben romlott Nyitra és Nagyszombat megyében, de ezekben a régiókban is negyedével többen haltak meg, mint a korábbi években.

Kapcsolódó cikk:
Mutatjuk, novemberben mi volt a leggyakoribb halálok Szlovákiában, sokkal kevesebb áldozatot követelt a rákbetegség

(TASR)