Lesz 13. nyugdíj, Zuzana Čaputová aláírja a jogszabályt, de Alkotmánybírósághoz fordul az elfgadása miatt

2020. március 11. - 17:36 | Belföld

Lesz 13. havi nyugdíj, az államfő aláírja a 13. nyugdíjról szóló törvényt, de elfogadhatatlannak elfogadásának módját. Ha vétozna, az azt is jelentené, hogy a törvény egyáltalán nem lépne életbe. De az elfogadásának módja miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Zuzana Caputova
Fotó: TASR

A 13. nyugdíj kifizetését fontosnak tartja Zuzana Čaputová, de szerinte ilyen törvényt nem szabad elfogadni pár nappal a választások előtt. „Ha más körülmények között és más módon került volna sor az elfogadására, akkor sokkal egyszerűbb lett volna számomra a döntéshozatal – jelentette ki a köztársasági elnök. – Szlovákia 27 éves fennállása alatt még nem történt meg, hogy a kormány ilyen nagy jelentőségű törvényt ilyen rövid idővel a parlamenti ciklus vége előtt terjesztett volna elő.”

Szerinte a jogszabály elfogadása tankönyvi példa lehetne arra, hogyan nem szabad ilyen törvényeket elfogadni.

„Mintegy 1,3 millió embert érintő és közel félmilliárd euró éves kiadással járó jogszabályokat ilyen módon nem lenne szabad elfogadni” - jelentette ki Čaputová.

Úgy véli, a törvény elfogadása sérti a házszabályt, amely nem tette volna lehetővé a törvény gyorsított eljárásban való elfogadását. „Ha szó nélkül hagynánk a szabályok példa nélküli megsértését ilyen fontos, választási időszakban, akkor ezzel követni való példát teremtenénk, és minden következő kormány, parlamenti többség választási kampánnyá változtathatná törvényalkotást” - magyarázta lépését a köztársasági elnök. – Ha most nem lépnék fel ez ellen, akkor a következőkben sem tehetném meg.”

A nyugdíjak emelését indokoltnak tartja ilyen módon is. „A 13. nyugdíjról szóló jogszabályt nem vétózom meg, mivel legitim igénynek tartom, hogy emelkedjenek a nyugdíjak - mondta a köztásrasági elnök. - Ha megvétóznám ebben a rendkívüli helyzetben, az új parlamentnek nem lenne ideje a megvitatására az előírt határidőn belül, ezért a törvény nem lépne életbe.”

A 13. nyugdíjról szóló törvény tehát életbe lép és hatályos lesz. Viszont a köztársasági elnök az alkotmánybírósághoz fordul, mert meggyőződése, hogy a jogszabály elfogadása során alkotmánysértés történt. A vétót azért is elvetette, mivel abban az esetben nem fordulhatott volna az Alkotmánybírósághoz. „Fontosnak tartom, hogy ebben a kérdésben megszólaljon az Alkotmánybíróság” - jelentette ki az államfő. Szerinte ezzel precedenst teremt a jövőre nézve.

A nyugdíjasok így decemberben 13. nyugdíjra számíthatnak, viszont ezzel megszűnik az eddigi karácsonyi nyugdíj. A 13. nyugdíjat minden nyugdíjas megkapja, függetlenül a nyugdíja összegétől, a nyugdíjtípusának megfelelő, egységes összegben.

A 13. nyugdíj összege 2020-ban:

  • Öregségi nyugdíj: 460,40 euró
  • Korengedményes öregségi nyugdíj: 433,20 euró
  • Árvaellátás:137,70 euró
  • Özvegyi nyugdíj – nők: 263,10 euró
  • Özvegyi nyugdíj – férfiak: 208,80 euró
  • 71-100 százalékos rokkantnyugdíj: 380 euró
  • 70 százalékos rokkantnyugdíj: 209,90 euró
  • Szociális nyugdíj: 255 euró
  • Fiatalkori rokkantnyugdíj: 280,5 euró

- lpj -