Lesz 300, illetve 200 eurós oltási motiváció, a parlament elfogadta a törvényt

2021. december 9. - 11:39 | Belföld

Már decemberben megkaphatják a 300 eurót azok a 60 évesnél idősebbek, akik már ma is be vannak oltva a 3. adag vakcinával a COVID-19 ellen. A pénzt várhatóan postán kapják majd, és nem kell kérni sem. A többieknek várniuk kell, legalább addig, amíg felveszik a következő adag oltásukat. A parlament csütörtökön a kormánykoalíció és a Hlas képviselőinek támogatásával, 97 igennel elfogadta a 60 évesnél idősebbek oltási támogatásáról szóló törvényt. A tervezetet még az utolsó pillanatban is módosította a kormánykoalíció.

Lesz 300, illetve 200 eurós oltási motiváció, a parlament elfogadta a törvényt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Több mint egymillió 60 évesnél idősebb kaphat 300 vagy 200 eurós motivációs támogatást, ha beoltatja magát a COVID-19 ellen. A támogatás nem utalványban, hanem készpénzben érkezik majd meg a címzettekhez, és valószínűleg a posta lesz a kézbesítő. A 300 eurós összeget még idén megkaphatják azok, akik már beoltatták magukat, a többieknek néhány hetet biztosan várniuk kell.

Kinek jár a támogatás?

A legmagasabb összeget azok kapják, akik három adag oltással védik magukat.

A 300 euró annak jár majd, aki legalább december 31-ig felveszi a 3. adag oltást is, vagy eddig az időpontig regisztrál a harmadik adagra, és január 15-ig meg is kapja azt.

A többi beoltottnak és oltásra várónak 200 eurót fizet majd az állam, de csak ha vállalják, hogy év végéig felveszik a soron következő adagot, vagy legalább regisztrálnak rá. A törvény további három csoportot különböztet meg, mindegyiknek fejenként 200 eurós támogatást ad:

  • aki június 30. és december 31. között megkapta/megkapja a 2. adagot, illetve regisztrál rá, és 2022. január 15-ig beoltatja magát
  • aki az első adag oltást november 25. és december 31. között kapta/kapja meg, vagy legalább december 31-ig regisztrál rá, és 2022. január 15-ig beoltatja magát,
  • aki az egyadagos oltás december 31. előtt megkapja, és 2022. március 1-ig felveszi az emlékeztető adagot is.

A támogatás csak azoknak jár, akik minden adag vakcinát Szlovákiában kaptak meg.

Az SaS-ből négyen tartózkodtak

A tervezetet a négy koalíciós párt képviselőinek túlnyomó többsége támogatta, csak az SaS-frakció négy képviselője, Ondrej Dostál, Radovan Kazda, Marián Viskupič és Peter Cmorej tartózkodott a szavazásnál. Ők azzal érvelnek, hogy az intézkedés hatását nem mérték fel, és a mintegy 300 millió eurós teljes költség várhatóan nagyon rosszul elköltött állami támogatás lesz.

Az OĽaNO szerint a törvény elfogadásával egy újabb eszköze van az országnak az életek védelmére. „A számok egyértelműen beszélnek, a kórházak tele vannak jobbára be nem oltott betegekkel, és éppen a 60 felettiek vannak kitéve leginkább a COVID-19-nek” – magyarázza a párt a törvény elfogadását.

„A törvény segít a legveszélyeztetettebb korosztálynak, segít a kórházaknak és segít a gazdaságnak is. Sok halál elkerülhetővé válik” – indokolta a jogszabály elfogadását Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője.

Az ellenzék minden idősre szerette volna kiterjeszteni a „motivációs támogatást”, és még emeltek is volna az összegen.

A Smer 500 eurót adott volna minden 60 évesnél idősebbnek, de belementek volna az egységes 300 euróba is, de feltétel nélkül adták volna, vagyis tekintet nélkül arra, hogy beoltatták-e magukat az idősek, vagy tervezik-e ezt megtenni.

Robert Ficóék emellett még 300 millió euróval emelték volna az egészségügyi jövő éves költségvetését is. „Mi a kormányjavaslatot szegregációsnak tarjtuk, ezért ha egyik módosítási javaslatunkat sem fogadják el, akkor nem tudunk igennel szavazni” – jelentette ki Robert Fico,a Smer elnöke a szavazás előtt. A parlament mindkét javaslatukat elvetette, a Smer pedig tartózkodott a voksolásnál.

A törvényt végül 97 szavazattal fogadta el a parlament, mert az ellenzéki Hlas képviselői is igent nyomtak a módosításra.

„Kínosan éreztük volna magunkat, ha nem szavazzuk meg a törvényt. Bízunk benne, hogy segít majd azoknak, akik megkapják, és 700 ezer nyugdíjas már a sebében érezheti az összeget” – magyarázta pártja álláspontját Peter Pellegrini pártelnök.

Azt azonban szeretnék elérni, hogy a következőkben a parlament legalább 200 euróval támogasson minden nyugdíjast, így kompenzálva az elszabadult inflációt.

- lpj -