Lesz magyar egység - üzenik Gombaszögről az MKP, a Híd és az Összefogás elnökei

2020. július 30. - 19:53 | Belföld

Szinte már csütörtökön megszülethetett volna az egységes magyar politika, olyan egység áradt a gombaszögi Közéleti Pikniken szereplő három pár, az MKP, a Híd és az Összefogás elnöke szavaiból. Forró Krisztián, az MKP elnöke már jövő hétre tárgyalni hívta a két másik párt elnökét, Sólymos László a Híd nevében pedig augusztus 20-án, Komáromban írna alá szándéknyilatkozatot két elnöktársával az egység létrehozásáról. Mózes Szabolcs (Összefogás) pedig közös társadalmi programot írna.

Lesz magyar egység - üzenik Gombaszögről az MKP, a Híd és az Összefogás elnökei
Fotó: Lajos P. János

Először ült le egymással nyilvános fórumon a három magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás elnöke Gombaszögön, a Közösségi Piknik nevű politikai rendezvényen. A fórum végén mindhárom pártelnök azt üzente:

Lesz magyar egység!

A szervező az Összefogás volt, de arra nem adtak választ, hogy a velük csaknem azonos súlyú Magyar Fórumot miért nem hívták meg. A nézők között azonban jelen volt Simon Zsolt, az MF elnöke is.

Az együttműködés szavak szintjén már működik, az MKP néhány hete megválasztott elnöke, Forró Krisztián itt jelentette be, hogy pártja elnökségének napokban született döntését, amely szerint jövő hétre tárgyalni hívják a másik két párt elnökét a közös politizálás megteremtéséről.

„Igaz, én korábban többször kijelentettem, hogy előbb az Összefogással kellene tárgyalni, de látjuk, hogy arra van igény, hogy a tárgyalások egyszerre folyjanak”

- indokolta pártja vezetésének döntését Forró.

Sólymos elfogadta a meghívást, és egyben bejelentette, hogy szeretné, ha augusztus 20-ána három párt együtt tudna koszorúzni Komáromban, a Szent István szobornál, amire Keszegh Béla, Komárom polgármestere hívta őket. Ott egy szándéknyilatkozatot is aláírnának a politikai egység megteremtéséről.

Mózes Szabolcs egy éves határidőt tűzött ki, ő ugyanis jövőre már nem szeretné, ha egy év múlva Gombaszögön három párt elnökeként találkoznának itt egy hasonló fórumon.

A tárgyalásokról azonban óvatosan nyilatkoztak.

Sólymos szerint a tárgyalások eredményessége a lényeg. „Ezt nagyközönség előtt nem nagyon lehet elérni” – jelentette ki a Híd elnöke.

Forró Krisztián szerint sem lesznek nyilvános tárgyalások, csak azt ígérte, hogy minden forduló után lesz tájékoztatás.

A pártok tárgyalási stratégiájáról azonban nem sokat lehetett megtudni.

- lpj -