Lesz oltópont Dunaszerdahelyen is, elkezdték a kórházi alkalmazottak beoltását

2021. január 7. - 10:37 | Régió

Csütörtökön reggel megkezdődött a már bejelentkezett kórházi dolgozók beoltása a koronavírus ellen.

Lesz oltópont Dunaszerdahelyen is, elkezdték a kórházi alkalmazottak beoltását
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Bock Sylvia, a kórház igazgatónője csütörtükön ezzel kapcsolatban elárulta, hogy csütörtökön és pénteken 80 alkalmazottjukat oltják be az erre a célra kialakított oltóponton, a jövő héten pedig további, mintegy 80-at.

„Mindenképpen azokkal kezdünk, akik a frontvonalban dolgoznak, a Covid-osztályon, illetve akik a betegekkel elsőként kapcsolatba lépnek. Hozzávetőlegesen további 100 alkalmazottunk igényt tart az oltásra, ők viszont most nem kerülhetnek sorra, mert átestek a fertőzésen és várniuk kell” – árulta el.

Kérdésünkre kifejtette, hogy az alkalmazottaiknak több mint a fele jelentkezett be az önkéntes alapú oltásra, ugyanakkor arra számítanak, hogy a számuk idővel nőni fog.

Az igazgatónő megerősítette azt is, hogy néhány héten belül már Dunaszerdahely is felkerül az oltópontok listájára, tehát az oltások következő fázisaiban bejelentkezéskor már a dunaszerdahelyi kórházat is be lehet majd jelölni az oltás helyszíneként.

Szavai szerint a dunaszerdahelyi kórház csupán oltópontként működik majd, ami azt jelenti, hogy egyszerre annyi vakcinát rendelhetnek, amit 5 nap alatt el tudnak használni. "A Svet zdravia hálózatában három intézmény működik majd elosztópontként is. Mi 5 napra elegendő vakcinát rendelhetünk, ennyi ideig ugyanis normális hűtési körülmények, azaz 2-8 fok között is tárolható az oltóanyag" - emlékeztetett.

Az oltásokat első körben az egészségügyi dolgozók, majd a szociális intézmények alkalmazottai, utánik a kritikus infrastruktúra dolgozói és a rizikós betegek kaphatják meg, végül bármely 18 éven felüli polgár. Az igazgatónő bízik benne, hogy egyre többen jelentkeznek majd be az oltásra. "Tudatosítani kell, hogy ez az egyedüli mód arra, hogy elkerüljük a fertőzést" - fogalmazott.

(SzT)