Lesz önkormányzat, ahol az óvodákban csak a fiatalabb gyerekek rovására fogadják be az ötéveseket

2020. augusztus 7. - 14:54 | Belföld

2021. január 1-jétől lép érvénybe a kötelező óvodalátogatásról szóló jogszabály, ám az oktatási minisztérium tisztában van azzal, hogy nincs minden óvodában elég férőhely – mondta a TASR-nek adott interjúban Filip Mónika, az oktatási minisztérium államtitkára.

Lesz önkormányzat, ahol az óvodákban csak a fiatalabb gyerekek rovására  fogadják be az ötéveseket
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A minisztérium jelenleg vizsgálja az óvodák kapacitását. „Nem kezdeményeztük a jogszabály érvénybe lépésének elhalasztását, továbbra is érvényes, hogy 2021. január 1-jétől kötelező lesz az ötéves gyerekek számára az óvodalátogatás. Tisztában vagyunk vele, hogy nincs mindenhol elég férőhely" - jegyezte meg Filip Mónika. Hozzátette, hogy az oktatási minisztérium elemzi a helyzetet. „Az anyagi lehetőségekhez képest a tárca dolgozik a megoldáson" - magyarázta az államtitkár.

Az államtitkár elismerte, lehet, hogy néhány önkormányzat csak a fiatalabb gyerekek rovására tudja elhelyezni az ötéveseket az óvodákban. „Ez a probléma is felmerülhet” - jelentette ki az államtitkár. Megjegyezte, hogy az újabb óvodai férőhelyek kiépítéséhez az oktatási minisztérium és az önkormányzatok közötti együttműködésre van szükség.

„Az Európai Bizottság a szegregáció elkerülésére való figyelmeztetés részeként elvárja, hogy bevezessük az ötéves kortól kötelező óvodalátogatást" - mondta Filip Mónika. Rámutatott, hogy néhány országban, például a szomszédos Magyarországon, már hároméves kortól kötelező óvodába íratni a gyerekeket.

TASR