Lesz pénz a nyaralásra? Kiderült, hol töltik idén a szabadságukat a szlovákiaiak

2022. június 13. - 11:26 | Belföld

Szlovákiában az emberek harmada nem megy idén nyaralni, negyedük Szlovákiában szeretne üdülni, míg tízből hárman külföldre terveznek utazást – derül ki a Home Credit által készített felmérésből, amit a SME közölt.

Lesz pénz a nyaralásra? Kiderült, hol töltik idén a szabadságukat a szlovákiaiak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Akik terveznek nyaralást, azoknak a fele nagyobb kiadásokra számít, mint tavaly, 36 százalékuk kb. ugyanannyit szeretne költeni, 14 százalékuk pedig alacsonyabb költségvetéssel számol. A családok többsége szeretne beleférni az 1200 eurós összegbe. A megkérdezettek 8 százaléka viszont több mint 2000 ezer eurót lenne kész nyaralásra fordítani.

A felmérésben résztvevők 70 százaléka saját megtakarításból, megközelítőleg negyedük pedig átlagos fizetésükből fedeznék a kirándulást. Mindössze 4 százalékuk venne fel kölcsönt a nyaralás fedezésére.

Az eredmény azt is megmutatta, hogy a szlovákiaiak pontosan negyede tervez hazai nyaralást, 27 százalékuk pedig külföldre készül. A legtöbben (32 százalék) viszont azok vannak, akik egyáltalán nem terveznek idén nyaralást. 21 százalékuk még nem döntött róla, hogy hová utazna idén.

Főként az aktuális családi kassza helyzete játssza a legnagyobb szerepet abba, hogy az emberek hová menjenek nyaralni, vagy menjenek-e egyáltalán. Az emberek majdnem fele (47 százalék) a háztartás minden tagjával 800 euróig terjedő összeget költene nyaralásra, 26 százalékuk 801 és 1200 euró közötti összeget és csak 4 százalékuk haladná meg a 3 ezer eurót.

A nyaralni tervezők többsége (49 százalék) panzióban vagy hotelben lesz elszállásolva, ötödük nyaralókba, apartmanokba készülnek, 11 százalékuk pedig kempingbe.


(SME)