Lesz tömeges tesztelés, 5 ezer katonát állítanak rá az ügyre, februártól itt a Covid-automata

2021. január 16. - 19:51 | Belföld

Véget ért a kormányülés és a zárt ajtók mögötti tanácskozásról csupán egyetlen dokumentum vált ismertté. De aztán az egészségügyi miniszter rövid tájékoztatást tartott.

Lesz tömeges tesztelés, 5 ezer katonát állítanak rá az ügyre, februártól itt a Covid-automata
Fotó: TASR

A kormány jóváhagyott egy javaslatot, amely szerint a fegyveres erők 5 ezer tagját bízzák meg azzal, hogy segítsék a lakosság tesztelését. Ez arra utal, hogy valamiféle tömeges tesztelésre sor kerül, ugyanakkor annak pontos formája még nem ismert.

Azért is lehet így, mert a végrehajtó hatalom vasárnap is folytatja a tanácskozást. Holnap koradélután ülnek egy asztalhoz a miniszterek, hogy véglegesítsék a tesztelés mikéntjét.

A kormány képviseletében egyedül az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí állt ki a sajtó képviselői elé. A szaktárca vezetője arról beszélt, hogy szombaton délután konstruktív tárgyalásokat folytattak, és abban maradtak, hogy tömeges koronavírus-szűrővizsgálatnak vetik alá az ország lakosságát, mégpedig úgy, hogy február 8-tól működésbe léphessen az úgynevezett Covid-automata.

Krajčí elmondta, hogy komoly a vírusos helyzet, annak ellenére, hogy jelenleg enyhe javulás érzékelhető. "A mi óhajunk az, hogy minél hamarabb eljuthassunk abba a szakaszba, amikor kinyithatjuk az iskoláinkat" - szögezte le a miniszter.

Még december közepén bólintott rá a kormány az egészségügyi minisztérium figyelmeztető rendszerére, az ún. Covid-automatára. Ez arra szolgál, hogy a segítségével információt kapjunk az egyes régiók fertőzöttségi mutatóiról, emellett gyorsan és hatékonyan intézkedéseket fogadhassanak el a helyzet javítása érdekében, vagy éppen enyhítsenek a szigorításokon. Marek Krajčí érvelése szerint a Covid-automata átláthatóvá és kiszámíthatóvá teszi az intézkedéseket.

Ez az automata az új fertőzések számát, annak növekedését és dinamikáját határozza meg mint kulcsfontosságú tényezőket arra vonatkozóan, hogy előrejelezhető legyen a járvány okozta nyomás az egészségügyi rendszerre. Országos szinten a legfontosabb kritériumok, melyek a járványügyi helyzet besorolását majd alátámasztják, a következők: új fertőzöttek napi száma hétnapos átlagban, a kórházban ápoltak száma országosan és az ún. reprodukciós szám, ami a fertőzés terjedésének gyorsaságára utal.

(denníkn/para)