Leszakadó régiókba vonult ki a kormány

2019. április 9. - 10:40 | Belföld

A kormány újabb kihelyezett tárgyalásokat tart a legkevésbé fejlett régiókban, ezúttal Kelet-Szlovákia északi részén. Kedden Mezőlaborcon (Medzilaborce) ülnek össze, szerdán (április 10.) pedig Bártfán (Bardejov). Többek között a Mezőlaborci járás (okres Medzilaborce) fejlesztési tervének a megvalósításáról fognak tárgyalni.

Leszakadó régiókba vonult ki a kormány
A kormány legutóbb március 20-án, Héthárson (Lipany - Szabinovi járás) tartott kihelyezett ülést (Fotó: TASR)

A kormány az egymillió euró értékű regionális támogatásról is egyeztetni fog, amelynek május 31-ig kellene megérkeznie. A támogatás legnagyobb részét (150 000 euró) a Mezőlaborc tulajdonában lévő kórház egyes helyiségeinek a felújítására, valamint a nemrég vásárolt röntgen kifizetésére fordítják. További 100 000 eurót szánnak a mezőlaborci buszpályaudvar és vasútállomás épületeinek a felújítására. A város 60 000 eurót kap a helyi közutak és járdák felújítására, ezenkívül pedig 50 000 eurót szánnak a konténerek helyének a kialakítására, és ugyanilyen összeggel járulnak hozzá a kultúrház felújításához. További 20 000 eurót költenek a komposztáló felépítésére, és további 10 000 euróval támogatják az ipari park tereprendezését.

A kormány ezenkívül 40 000 eurót szán Laborcrév (Krásny Brod) község infrastruktúrájának a helyreállítására, és ugyanekkora összeggel támogatja az izbugyaradványi (Radvaň nad Laborcom) községháza felújítási munkálatainak a befejezését. Roskóc (Roškovce) község 30 000 eurót kap a patak szabályozására, Repejőre (Repejov) pedig 20 000 euró érkezik a temető és környékének a felújítására. Több település is támogatást kap a helyi közutak felújítására, de több egyház, illetve egyházközség is pénzadományban részesül.

A kormány idén január 16-án kezdte meg a kihelyezett tárgyalásait Szinnán (Snina) és Lőcsén (Levoča). Februárban Nagyrőcére (Revúca) és Feledre (Jesenské) látogattak (február 12-13.), márciusban (19-20.) pedig Gölnicbányára (Gelnica) és Héthársra (Lipany).

(TASR)