Letartóztattak egy afrikai fiatalt, aki bejelentette az interneten, hogy gázolásos merényletre készül

Őrizetbe vettek egy 21 éves gambiai férfit Nápolyban, aki tavaly menekültként érkezett Olaszországba, miután közösségi oldalán bejelentette, hogy merényletre készül - közölték az olasz hatóságok csütörtökön. 

Letartóztattak egy afrikai fiatalt, aki bejelentette az interneten, hogy gázolásos merényletre készül

A férfit április 20-án vette őrizetbe az olasz terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság, de az ügy részleteit csak most hozták nyilvánosságra. 

Alagie Touray tavaly márciusban érkezett Olaszországba: az afrikai Gambiából Líbián keresztül a tengeren kelt át, egy több mint 600 fős csoporttal kötött ki a szicíliai Messinában. Azonnal menedékkérelmet nyújtott be. Azóta ideiglenes tartózkodási engedéllyel a Nápoly melletti Pozzuoli egyik tengerparti szállodájában élt, mivel a hotel átmeneti menekültszállásként működik. 

A gambiai férfit az olasz hatóságok megfigyelés alatt tartották. Így észlelték, hogy az egyik internetes üzenetküldő felületen videót osztott meg, amelyben hűséget esküdött az Iszlám Államnak és az ezt vezető al-Bagdadinak. 

A felvételen a gambiai fiatalember "küldetésről" beszélt és kérte, imádkozzanak érte. Kihallgatása során elmondta, hogy ugyanezen a közösségi oldalon utasításokat kapott, hogyan hajtson végre gázolásos merényletet egy gépjárművel a tömegbe hajtva. A tervezett merénylet esetleges helyszínét nem hozták nyilvánosságra.

(MTI)