Letartóztattak egy férfit, azzal vádolják, hogy mikrochipeket adott el Oroszországnak

2022. október 7. - 14:42 | Külföld

A holland hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az európai uniós szankciók ellenére mikrocsipeket szállított Oroszországba - írta a Dutchnews hírportál pénteken.

Letartóztattak egy férfit, azzal vádolják, hogy mikrochipeket adott el Oroszországnak
Fotó: Pixabay/illusztráció

A pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló holland ügyészség (FIOD) közleménye szerint a gyanúsított az Oroszország ellen érvényben lévő kereskedelmi korlátozásokat megszegve, katonai célokra felhasználható mikrocsipekkel kereskedett orosz partnereivel. A férfit szeptember 30-án helyezték előzetes letartóztatásba, de az ügyészség ezt csak pénteken hozta nyilvánosságra.

A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi az elektronikus árucikkeket orosz vállalatoknak és más szervezeteknek szállította. "Köztudott, hogy az orosz fegyveripar jelenleg komoly hiányt szenved az ilyenfajta mikrocsipekből" - áll a FIOD közleményében.

A gyanúsított feltehetően szándékosan úgy tett, mintha ezeknek az áruknak nem Oroszország, hanem egy másik ország lenne a rendeltetési helye, annak érdekében, hogy kijátssza a szankciókat. A FIOD leállította a szállításokat, lefoglalták továbbá a férfi magán- és üzleti bankszámláit, egyéb árukészleteit, pénzügyi adminisztrációs dokumentumaival együtt.

A szankciók megszegését a gazdasági bűncselekményekről szóló törvény bünteti Hollandiában. A FIOD feladata egyebek között, hogy felkutassa azokat a személyeket és szervezeteket, akik megpróbálják kijátszani vagy nem tartják be a szankciókat.


(Reuters/MTI)

Címkék: Hollandia, szankciók