Letartóztatták Ľudovít Makót és Boris Beňát, a legnagyobb korrupciós ügyek két koronatanúját!

2022. április 2. - 10:28 | Belföld

Elsőként a Markíza hírportálja tájékoztatott róla, hogy szombaton őrizetbe vették Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyyi részlegének korábbi vezetőjét és Boris Beňát, a SIS volt igazgatóhelyettesét, akik fontos koronatanúk a legnagyobb korrupciós ügyekben. 

Letartóztatták Ľudovít Makót és Boris Beňát, a legnagyobb korrupciós ügyek két koronatanúját!
Archív felvétel Ľudovít Makó korábbi őrizetbe vételéről

A Markíza információi szerint mindkettejüket a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyészének felügyeletével vették őrizetbe, és hamis tanúzással, hamis esküvel gyanúsítják őket. Az eset az eddigi kiszivárgott információk szerint a Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató és Zoroslav Kollár nagyvállalkozó ügyéhez kötődik.

A Denník N arról írt, hogy ha az őrizetbe vételük után kérik a vizsgálati fogságba helyezésüket, az illetékes Pozsonyi III. Járásbíróságon Juraj Kapinaj bíró van ügyeletben, aki tavaly ősszel vizsgálati fogságba helyezte Ján Čurillát, a NAKA vizsgálótisztjét és társait is, akiket aztán a Pozsonyi Kerületi Bíróság szabadlábra helyezett, indokolatlannak minősítve a letartóztatásukat.

A Denník N arról is írt, hogy a két említett személy őrizetbe vétele egy nappal azután történt, hogy a NAKA vizsgálótisztje, aki Pčolinský ügyét vizsgálja, értesítette a gyanúsítottakat, hogy lezártnak tekinti a nyomozást, és tájékoztatta őket annak időpontjáról, amikor belenézhetnek az ügyiratba. Ezt követné a vádemelési javaslat benyújtása.

Makót és Beňát a pozsonyi rendőrség vette őrizetbe, Marek Kazík vizsgálótiszt foglalkozik az ügyükkel.

Makó ügyvédjét, Perhács Zoltánt meglepte ügyfele őrizetbe vétele, nem is nyilatkozott róla egyebet, mert nem ismeri az okokat. Beňa ügyvédje, Peter Kubina konstruáltnak véli az őrizetbe vétel indokait.

Úgy véli, hogy ennek legfőbb oka az lehet, hogy megfelelő hátteret biztosítsanak ahhoz, hogy a Pčolinský elleni eljárást megszüntessék.

Pčolinský jelenleg arra is vár, hogy a főügyész döntsön következő kérelméről, melyben a vitatott 363-as paragrafusra hivatkozva kéri az ellene folyó eljárás felfüggesztését. A volt SIS-igazgató ilyen módon egyszer már megúszta a vádemelést.

A Vladimír Pčolinský elleni eljárás után indult tavaly a rendőrségen belüli háború. A Legfelsőbb Bíróság a múlt héten döntött az általa vezetett SIS kémelhárításának vezetőjéről, Peter Gašparovičról, és abban az ügyben éppen Makó és Beňa voltak a koronatanúk.

(Tvnoviny.sk)