Letartóztatták Szlovákia egyik leggazdagabb emberét, a Penta főnökét (VIDEÓ)

2020. december 1. - 17:39 | Belföld

Felfegyverzett rendőrök tartanak ellenőrzést a pozsonyi Digital Parkban, ahol a Penta pénzügyi csoport székhelye található.

Letartóztatták Szlovákia egyik leggazdagabb emberét, a Penta főnökét (VIDEÓ)
Fotó: TASR

A társaság főnökét, Jaroslav Haščákot a keddre tervezett kihallgatásán tartóztatták le, állítólag a Gorilla-ügy miatt.

Az Aktuality úgy tudja, hogy letartóztatása után Haščákot visszakísérték a cégébe, valószínűleg azért, hogy jelen legyen a házkutatás során. Haščákot korrupcióval és pénzmosással vádolják.

Igor Matovič reagált is a közösségi oldalán, mondván, a "maffia csak annyira erős, amennyire gyenge az állam. Pont."

A Penta szóvivője kedden este reagált a fejleményekre, leszögezve, hogy a rendőri beavatkozás és maga a vád aránytalan és megalapozatlan. A Gorilla-ügy több mint nyolc éves vizsgálata során Haščák minden alkalommal teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal- nyilatkozta Martin Danko.

2011 decemberében máig ismeretlen személy feltöltötte az internetre a Gorilla-iratokat, ami azt dokumentálja, ahogy a Penta pénzügyi csoport tulajdonosa a 2005-2006-os években politikusokkal, miniszterekkel, állami hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről egy fővárosi lakásban. Egyebek mellett Robert Fico hangjához hasonló orgánum is "felcsendül" ezen a felvételen.

Portálunk korábban beszámolt arról a 2014-ből származó, és tavaly októberben előkerült felvételről is, amelyiken a maffialistás nagyvállalkozó, Marian Kočner taknyosként leteremti az exfőügyészt, mert Dobroslav Trnka - állítólag az albári polgármesterrel együttműködve - az úgynevezett Gorilla-hanganyaggal megzsarolta Kočner partnerét, a pentás Haščákot.

A Joj TV által idén januárban megszerzett újabb hangfelvételen valószínűleg Jaroslav Haščák és Berecz Oszkár albári polgármester beszélget ugyanerről a felvételről.

(sme/denníkn/para)