Letesztelik az összes tanárt és a rendőrt december elején Ausztriában

2020. november 20. - 15:06 | Külföld

Ausztriában tömegesen tesztelni fogják koronavírusra először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot - jelentette be az osztrák kormány.

Letesztelik az összes tanárt és a rendőrt december elején Ausztriában
Illsztrációs fotó: Cséfalvay Á. András

A kétszázezer osztrák tanár és óvodai pedagógust december 5-én és 6-án fogják tesztelni, és azon a hétvégén a tervek szerint véget ér a részleges karantén is. A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek. A tanárok után az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án.

A kormány tájékoztatása szerint az azt követő hetekben az ország kilencmilliós lakosságának is lehetősége lesz a teszt elvégzésére.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kiemelte, hogy a részvétel önkéntes. Ugyanakkor mindenkit annak megfontolására sürgetett, hogy "a néhány perces teszt néhányhetes karantént akadályozhat meg az országban".

"Ezért már most arra kérjük a teljes lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet, és vegyen részt benne. Ez a tömegteszt nagy esélyt jelent Ausztria számára, hogy az oltóanyag elkészültéig visszatérhessen a normalitáshoz"

- hangsúlyozta a kancellár. Hozzátette: 2021 elejére újabb tömegtesztelést vettek tervbe.

Az osztrák hatóságok már hétmillió - antitestszűrésen alapuló gyorstesztet rendeltek meg összesen 50 millió euró értékben a Roche és Siemens vállalatoktól, illetve további megrendeléseket is terveznek. A kormány szerint az eredmények ezeknél a teszteknél 15 percen belül rendelkezésre állnak. A vizsgálatok elvégzésében az osztrák hadsereg, mentőszolgálat és tűzoltóság is közreműködik.

MTI