A letesztelt diákok ülhetnek vissza hétfőn az iskolapadba, a hátrányos helyzetű tanulók, ha nem tesztelnek, továbbra is hatos csoportban tanulhatnak

2020. december 4. - 20:59 | Belföld

Hétfőn (december 7.) az alapiskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolások visszaülhetnek az iskolapadba, de csak akkor, ha rendelkeznek hét napnál nem régebbi, negatív antigén vagy PCR-teszttel. A tanításon legfeljebb hat személy vehet részt. Erről Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője tájékoztatott pénteken.

A letesztelt diákok ülhetnek vissza hétfőn az iskolapadba, a hátrányos helyzetű tanulók, ha nem tesztelnek, továbbra is hatos csoportban tanulhatnak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Nem kötelező leteszteltetnie magát annak, aki az elmúlt három hónapban átesett a COVID-19 betegségen, és ezt igazolni is tudja, illetve akin az egészségi állapota vagy az egészségügyi ellenjavallatok miatt nem végezhető el az antigén vagy az RT-PCR teszt.

Kivételt kapnak a tesztelés alól a közepesen súlyos és súlyos értelmi fogyatékosok, az autisták, az immunhiányos betegséggel küzdők és az onkológiai páciensek is. A tesztelés követelménye nem vonatkozik a sajátos nevelési igényű gyermekek számára létesített alapiskolák, a készségfejlesztő iskolák és a speciális szakiskolák diákjaira és alkalmazottaira, valamint a kis létszámú csoportokban tanuló, hátrányos helyzetű alap- és középiskolásokra és az őket oktató pedagógusra sem.

A kivételes eseteket igazolni kell. Az igazolást az iskola törvényes képviselője vagy egy általa megbízott személy kérheti el. A hét napnál nem régebbi negatív teszteredmény felmutatásának kötelezettségéről szóló közleményt minden újranyíló iskolában ki kell függeszteni, jól látható helyre.


(TASR)