Letesztelték a vesztegzár alá vont jánosteleki lakosokat

2021. február 5. - 11:24 | Régió

Péntek délelőtt letesztelték a Nyárasd külterületén lévő Jánostelek lakosait.

Letesztelték a vesztegzár alá vont jánosteleki lakosokat
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter

A Nyárasd községhez tartozó egykori major területén lévő Jánosteleket csütörtök délután helyezték vesztegzár alá. A dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal döntését az indokolta, hogy a telep kb. 90-100 lakosából 18 személy bizonyult fertőzöttnek a Nyárasdon végrehajtott, általános COVID-szűrés során.

A járványhelyzet miatt a Közegészségügyi Hivatal pénteken PCR-tesztelést tartott a helyszínen, hogy pontosabb adatok álljanak rendelkezésre a koronavírus-fertőzöttek számát illetően. A pontosabb eredmények abban is segítenek, hogy az egészséges lakosok lehetőség szerint tudjanak elkülönülni a fertőzöttektől. A közegészségügyisek csapatának a nyárasdi önkormányzat alkalmazottai is besegítettek az adatfelvétel és a mintavétel során - közölte a Paraméterrel Bacsó László polgármester, aki pénteken reggel szintén a helyszínen tartózkodott.

A tesztelésen egyébként részt vehettek a közeli Fenyvesi híd területén lakók is - ott kb. 60 személy él -, az érdeklődőket a nyárasdi önkormányzat kisbuszával szállították a mintavételre.

Az elrendelt vesztegzár miatt a területet őrizni is kell, de annak érdekében, hogy a rendőrség kapacitásai felszabadulhassanak, ezt a feladatot a nyárasdi önkéntes tűzoltók fogják ellátni - akik szükség esetén értesítik a rendőrséget. Erre remélhetőleg nem kerül majd sor, ugyanis a jánostelekiek egyelőre fegyelmezetten betartják a hivatalos szervek utasításait.

Ami a karantén alá helyezett helyiek ellátását illeti, egyezség született arról, hogy a lakosok telefonon keresztül rendelhetnek a községbeli élelmiszerboltokból vagy a hentestől, és az önkormányzat biztosítja számukra az élelmiszer kiszállítását.

(db)