Letette az esküt Tibor Mikuš utódja, Jozef Viskupič is

Hétfőn délután 13 órakor kezdődött a nagyszombati kerületi önkormányzat alakuló ülése.

Letette az esküt Tibor Mikuš utódja, Jozef Viskupič is
Tibor Mikuš és Jozef Viskupič (Fotó: TASR) - További képekért kattints!

Az előző három választási ciklusban az egykori HZDS-es, majd smeres támogatással bíró Tibor Mikuš vezette a megyét. A korábbi megyeelnök az ülés elején megköszönte az együttműködést és sok sikert kívánt a megye új vezetésének. 

Érdekesség, hogy a megyei testületbe bekerült MKP-s magyar képviselők magyarul is kimondták, hogy esküszöm, míg két szakolcai erdőháti dialektusban.

Elöl az MKP frakciójának tagjai, többek között Hájos Zoltán dunaszerdahelyi, Fenes Iván bősi, Bacsó László nyárasdi és Polák László ekecsi polgármesterrel, középen Berényi Józseffel, a megye eddigi alelnökével - További képekért kattints!

A megyei választások során Tibor Mikušt nagy fölénnyel verte meg Jozef Viskupič az Igor Matovič-féle OĽaNO pártból, akit saját pártja mellett az SaS, a KDH, a NOVA és az OKS is támogatott. Ennek a koalíciónak 11 képviselője lesz a testületben, míg az MKP-nak 13. utóbbi lesz tehát a legkiterjedtebb frakció. A Smer és a Híd mindössze egy-egy képviselőt tudott bejuttatni, 14-en pedig függetlenként kerültek be.

Viskupič beszédében leszögezte, bízik abban, hogy az önkormányzaton belüli együttműködésük sikeres lesz a következő öt évben. Mint fogalmazott, nem tartja magát ellenzéki megyeelnöknek, és egyúttal együttműködésre szólította fel a kormányt is a megyei munkát illetően.

Hangsúlyozta, hogy szeretné kiharcolni Nagyszombat számára az "első ligát", mivel véleménye szerint oda való közép-európai szinten is. "A választások véget értek, most a felelősségteljes munka következik. Nem fogjuk megszüntetni, ami működik, megjavítjuk, ami nem működik, új ötleteket hozunk ide, mivel ez a kerület megérdemli az új impulzusokat" - húzta alá.

(TASR)