Létezik egy hangfelvétel, melyen Kočner megöléssel fenyegeti Trnkát, és szóba kerül az albári polgármester is!

2019. október 14. - 07:54 | Belföld

A Denník N birtokába került hangfelvétel szerint Marian Kočner egyszer már eladta a Gorilla-ügy hangfelvételét Jaroslav Haščáknak, egy másolat azonban Dobroslav Trnkánál maradt, aki állítólag Bereczk Oszkárt, az albári polgármestert és egy ügyvédet, Kósa Lórántot is bevonta a történetbe. Kočner jól neki is ment, beszélgetésüket pedig rögzítette.

Létezik egy hangfelvétel, melyen Kočner megöléssel fenyegeti Trnkát, és szóba kerül az albári polgármester is!
Marian Kočner (Fotó: TASR)

A lap közlése szerint mintegy 70 perces hangfelvétel 2014 nyarán született Dobroslav Trnka korábbi főügyész (akkor már csak egy rendes ügyész), valamint Marian Kočner között. Utóbbi rögzítette a beszélgetésüket, és nála találták meg. Kočnert a beszélgetés szerint az dühíthette fel, hogy Trnka a háta mögött megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot, a Penta vezérét a Gorilla-hangfelvétellel, melyet Haščák egyik testőre, Varga Zoltán nevén lévő (innen a "Gorilla" megnevezés) pozsonyi, Vazovova utcai lakásban rögzítettek a 2000-es évek közepén.

Dobroslav Trnka 2011-ben lett egyszerű ügyész, a lejáró mandátumát követően ugyanis a Radičová-kormány mögött álló koalíció nem választotta újra. Egy szavazat hiányzott számára, Iveta Radičová azonban belengette, hogy ha Trnkát újraválasztják, akkor lemond. Trnkát viszont nem választották újra, ám a Denník N szerint Kočner mellett Bereczk Oszkárt, a dunaszerdahelyi járásbeli Albár MKP, Híd és Smer által is támogatott polgármesterét is látták a Legfőbb Ügyészségen azon a napon várni az eredményt.

Bereczk a portál közlése szerint közeli ismeretségben állt Trnkával, és egy Kósa Lóránt nevű ügyvéddel hármasban jártak horgászni és iszogatni. Trnka bevallhatta nekik, hogy megvan neki a Gorilla-ügy hangfelvétele, majd az nem világos, elsőre melyiküknek, de támad egy ötletük, hogy zsarolják meg vele Haščákot.

A Penta pénzügyi csoport tulajdonosa a 2005-2006-os években politikusokkal, miniszterekkel, állami hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről a Vazovova utcai lakásban, ezért számára meglehetősen kellemetlen az ügy. Őt azonban elsőként Marian Kočner kereste fel azzal, hogy nála az ügy hangfelvétele, és 500 ezer euróért vásárolta azt meg neki. Haščák végül a Denník N szerint ennek dupláját, 1 millió eurót fizette Kočnernek. Azt nem tudni, hogy került a hangfelvétel Kočnerhez, a SIS korábbi hírszerzési vezetője, Ľubomír Arpáš ellen azonban eljárás folyik az ügyben, hogy ő elhozhatta a titkosszolgálattól.

Dobroslav Trnka

eter Holúbek, aki a Gorilla-iratok, a hangfelvétel átiratának szerzője, ugyanakkor az iratokat adta át Tom Nicholson oknyomozó újságírónak, és azok a Radičová-kormány bukása után, 2011 telén felkerültek az internetre. Haščák azonban ekkor azt gondolhatta, hogy az iratok nem sokat érnek a hangfelvétel nélkül, ami pedig ekkor már nála volt.

Kočner a hangfelvétel egy kópiáját Trnka főügyészi széfjébe rakatta, mivel gondolhatta, ott biztosan nem fogják kutatni. Mikor azonban Trnkát nem választották újra, ő magával hozta onnan. Azt nem tudni, hogy Kočner hazudott-e Haščáknak, amikor korábban eladta a felvételt, vagy megfeledkezett a kópiáról. Trnka viszont állítólag a két másik említett személlyel közösen elkezdte zsarolni a Penta-vezért, és még ízelítőt is küldtek számára a hangfelvételből Haščák ügyvédjének, Martin Škublának...

A Trnka és Kočner közt lezajlott telefonbeszélgetés során Trnka előbb Bereczk Oszkárt, később pedig Kósát nevezi meg, mint akinek az ötlete volt a zsarolás. Kočner pedig azt mondja, Haščák fizetett Kósának azért, hogy elmondja az egész történetet hármukról, ő pedig köpött. Haščák ezután állítólag Trnkát egy horgászat alkalmával, míg Bereczket Penta központjául szolgáló Digital Parkban "hallgatta ki".

A Penta vezére ezután visszavette az egymillió eurót Kočnertől, ő pedig ezután hívta fel Trnkát, és rögzítette, amiről beszéltek. Szóba került az is, hogy Trnka soha nem vett át személyesen kenőpénzt, hanem azt mindig Kočner tette a nevében. Szavai szerint az összes, megvesztegetésből származó pénz nála landolt, és akkor adott belőle Trnkának, amikor szüksége volt rá. Kioktatóan kérdi közben Trnkát, hogy így volt-e, így akarta-e, mire ő igennel válaszol.

Bereczk Oszkár

"Miért kezdtétek zsarolni Haščákot? Mégis mit vártál ettől? A p*csába, tudod jól, hogy a barátom. A k*rva életbe, tudod, hogy ő az az ember, aki segített a p*csába képviselőket vásárolni, mikor főügyész akartál lenni. Sajnos egy hiányzott, de ő volt az, aki ebbe belerakott egymillió eurót. Pont úgy, ahogy én is beleraktam egymilliót. Hogy egy szavazat hiányzott, a p*csába, arról én nem tehetek, te intézted az SKDÚ-t, és az SDKÚ nem adott egy szavazatot se" - magyarázta Kočner.

Később is kérdőre vonta, hogy miért ment ebbe bele. Mert ha a pénzért, akkor azt nem érti, hiszen ott van nála a pénze. Majd Kočner Trnkát, Bereczket és Kósát is megöléssel fenyegette.

A következő mondatok hangzottak el a felvételen a Denník N szerint:

"Fejezd be a hazudozást! Meg fognak ölni" - mondja Kočner.

"Tudom, hogy meg fognak ölni. Én már halott vagyok" - válaszol idegesen Trnka, majd azt mondja, kész arra, hogy maga vegye meg ehhez a töltényt.

"Megölnek téged, de ráb*szik erre a fiad is, te f*sz. Mondom, fejezd be a hazudozást, ne fogd rájuk!" - folytatja Kočner - "Ha elmondanád, hogy történt, akkor én abból a két f*szból már kiverem, vagy az istenre mondom, kinyíratom őket"

"Miért nem mondtad, te f*sz, hogy baj van. Megoldhattuk volna. Kósának ma már golyó lehetne a fejében és Oszkárnak is..." (...) "Őket hagyom veszni, b*szok rájuk, hadd öljék meg őket, de neked megmentem a valagadat. Neked meg a fiadnak..."

(Denník N)