Letöltendőt kapott a szeredi drogmaffia tíz tagja!

2022. november 28. - 10:56 | Régió

A Venal 5 fedőnevű rendőrségi akció keretén belül letartóztatott 10 bűnöző felett hirdetett ítéletet a bíróság. Mindannyian letöltendő börtönt kaptak, a legalacsonyabb büntetés 5, a legsúlyosabb 15 év börtön volt.

Letöltendőt kapott a szeredi drogmaffia tíz tagja!
Slavomír Weiss, a szeredi drogmaffia feje egy 2020-as tárgyalásán (Fotó: TASR-archív)

A Specializált Büntetőbíróság által meghozott döntés nem jogerős, Katarína Kudjáková szóvivő szerint a fellebbezésekről a Legfelsőbb Bíróság dönt.

A szóvivő elárulta, hogy a pénteken megszületett döntés szerint az elítélteket kábítószer előállításának különösen súlyos bűntényében találták bűnösnek. A legsúlyosabb, 15 éves börtönt a banda két tagja, Roman L. és Milan M. kapta. A bíróság ugyanakkor felmentette mind a 11 gyanúsítottat, beleértve Norbert S.-t a bűnszervezetben történő ténykedés vádja alól.

A Venal 1-6 fedőnevű rendőrségi akciók célja a Szereden és környékén, Galántán és Nagyszombatban működő drogkereskedelmi hálózat felszámolása volt. A hat akció során összesen több mint 70 személyt gyanúsítottak meg. Az egész bűnbandát az a Slavomír Weiss vezethette, akit már jogerősen elítéltek 24 év letöltendő börtönre.

A rendőrség Venal nevű akciója az egyik legnagyobb drogellenes akció Szlovákia történetében. A NAKA a Venal razziái során összesen kb. 2,5 tonna tablettát foglalt le, melyek értéke 5 millió euró. Ezeket a tablettákat mintegy 500 kilogramm metamfetamin (pervitin) előállítására használhatták volna fel, ha pedig az pervitinként kikerül a fekete piacra, kb. 17 millió euróért adhatták volna el. A tabletták mellett lefoglaltak összesen 251 kg már előállított metamfetamint is, továbbá 11,6 kilónyi marihuánát és több kilónyi kokaint.

A kábítószeres banda munkáját egy vámtiszt is segítette, aki szinte bele volt bolondulva a már említett Slavomír Weissbe. Olyanokat írt neki, hogy mennyire elismeri a tevékenységét és hogy az idoljának tartja. Ő is bőségesen ellátta információkkal a kábszeres galerit, nem kellett neki más, csak egy kis szívesség, egy kávéfőzőgép, vagy egy tornacipő. De olyan is előfordult, hogy a vámhatóságok által lefoglalt pervitint adott el a szeredieknek.

(TASR)